Kjøtt, meieriprodukter og sukker som er dyrket i et laboratorium, kan være i salg i Storbritannia for første gang innen to år. Dette melder BBC.

Food Standards Agency (FSA) ser på hvordan de kan fremskynde godkjenningsprosessen for laboratoriedyrket mat. Slike produkter dyrkes fra celler i små kjemiske anlegg. Britiske bedrifter har ledet an på dette feltet vitenskapelig sett, men føler at de har blitt holdt tilbake av dagens regelverk.

Hundemat laget av kjøtt som er dyrket i fabrikkbeholdere, ble for første gang solgt i Storbritannia i forrige måned.

I 2020 ble Singapore det første landet som tillot salg av celledyrket kjøtt til menneskelig konsum, etterfulgt av USA tre år seinere og Israel i fjor. Italia og de amerikanske delstatene Alabama og Florida har imidlertid innført forbud.

Laboratoriedyrket mat dyrkes til plante- eller dyrevev fra bittesmå celler. Cellene dyrkes i fermenteringstanker og behandles deretter for å se ut som mat. Dette kan noen ganger innebære genredigering for å finjustere matens egenskaper.

De påståtte fordelene er at de er bedre for miljøet og potensielt sunnere. Myndighetene er opptatt av at laboratoriedyrket mat skal blomstre, fordi de håper at dette kan skape nye arbeidsplasser.

Ivy Farm Technologies i Oxford er klar til å lansere laboratoriedyrkede biffer. Mattilsynet sier at de tar sikte på å fullføre den fullstendige sikkerhetsvurderingen av to laboratoriedyrkede matvarer i løpet av den toårige prosessen de har satt i gang.

Professor Robin May, FSAs sjefforsker, hevder overfor BBC News at det ikke ville gå på akkord med forbrukernes sikkerhet. Men kritikerne mener at det er en interessekonflikt å involvere firmaene i utarbeidelsen av de nye reglene.

Pat Thomas, direktør for kampanjegruppen Beyond GM, er ikke overbevist av denne tilnærmingen. «Selskapene som er involvert i å hjelpe FSA med å utarbeide disse forskriftene, er de som mest sannsynlig vil tjene på dereguleringen, og hvis dette hadde vært en hvilken som helst annen type matvare, ville vi blitt opprørt over det», sier hun.

Thomas mener at disse høyteknologiske matvarene kanskje ikke er så miljøvennlige som de gir seg ut for å være. Det krever energi å lage dem, og de påståtte helsefordelene er ikke åpenbare.

«Laboratoriedyrket mat er til syvende og sist ultraprosessert mat, og vi er inne i ei tid der vi prøver å få folk til å spise mindre ultraprosessert mat, fordi det har helsemessige konsekvenser», sier Pat Thomas. «Og det er verdt å påpeke at disse ultraprosesserte matvarene ikke har vært en del av menneskets kosthold før».

Kjøp billetter til boklansering her!

Kjøp Hans Rustads bok om Trump her!  E-boken kan du kjøpe her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.