Dagen før statsminister Jonas Gahr Støre møter Europas leder, får han klar beskjed fra opposisjonen: Ukraina-støtten må økes betraktelig, og det må skje raskt.

Europas leder? Hvem er dét? Vel, det er vel en trykkfeil av NTB, så man kan vel anta at de mener ledere, siden de bruker dette begrepet senere i artikkelen. Uansett er det tydelig at norske politikere satser på en framtid med EU, uten støtte fra USA.

– Høyre håper at Støre-regjeringen nå vil ta initiativ til å øke Norges støtte til Ukraina betydelig. Vi har foreslått det før, vi har vært for det lenge, og de siste dagers utvikling gjør bare behovet tydeligere, sier Høyre-leder Erna Solberg.

– Dette bør kunne løses raskt.

Hun mener at det finnes vilje i Stortinget til å gi mer til Ukraina, og at det ikke er gode grunner til å vente. Men pengene de deler ut, er våre. Hvem spurte den norske befolkningen? Oljefondet brukes som politikernes egen private lommebok.

Til VG sier FrP-leder Sylvi Listhaug at nå må Norge handle. Hun ber om opprustning.

– Nå trengs det et helt nytt gir, det er ikke tid til somling og prating, mener Listhaug, som lister opp flere forslag som kan gjennomføres med en gang: En rekke innkjøp for å øke forsvarskapasiteten, få opp våpenproduksjonen, og at Norge må ta initiativ til en helhetlig europeisk tilnærming.

Tror Listhaug at en opprustning av det norske woke- og LHBTQ-forsvaret vil ha noen som helst betydning? Ikke misforstå, jeg støtter en opprustning. Men dette vil ta flere tiår, og dessuten vil det ikke ha noen som helst effekt hvis vi vender USA ryggen og samtidig slipper fiender i titusenvis inn over grensen hvert eneste år.

Venstre og MDG er like entusiastiske. I front stiller en av Norges største krigshissere, Venstre-leder Guri Melby.

– Norge er et av få land som har store penger lett tilgjengelig, og vi må derfor mangedoble støtten vår til Ukraina umiddelbart.

Det er mulig at Norge har mengder av penger tilgjengelig, hvis man bare ignorerer nordmenn. Men dét er jo business as usual for norske politikere.

MDG peker på at Norge har mulighet til å gjøre mye, mye mer, og roser Støre, som varsler at også han vil øke støtten. MDG-leder Hermstad vil gi 1000 milliarder kroner til Ukraina.

– Men denne gangen kan det ikke bli nok en runde med småpenger som gjør at Stortinget må sette seg ned og forhandle igjen om kort tid, skriver partiets leder Arild Hermstad i et innlegg i Aftenposten.

– Hundretalls milliarder som nå er investert i usikre eiendeler som Tesla, Google, eiendommer i London og statsobligasjoner i Federal Reserve kan omsettes raskt, og sørge for at Ukraina og Europa blir et tryggere sted, både på kort og lang sikt.

1000 milliarder er jo bare småpenger for oljelandet Norge, hører man folk si. Men hvis de gir ut dette til norske borgere, så er det 180.000 kroner per person, eller godt over 700.000 kroner for en familie på fire. Ikke akkurat småpenger. Men de fleste har vel nå forstått at Oljefondet absolutt ikke skal brukes til fordel for oss foraktelige vanlige nordmenn som jobber og forsøker å få endene til å møtes. Vi er jo de rike, som skal flås.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) reiser søndag til England for å møte andre europeiske ledere (altså: ikke Europas «leder») om situasjonen rundt Ukraina-krigen. Han vet at Oslo Ap’s årsmøte lørdag vedtok en tredobling av støtten til Ukraina, og har selv sagt at regjeringen «snarlig» skal komme med et forslag om å øke støtten.

På samme måte som Norge skal være Europas batteri og redde verden på alle mulige måter, skal vi nå stå i spissen for kampen mot Russland. Er det ingen av disse politikerne som forstår at vi kun er rundt 5,5 millioner mennesker, og at svært mange egentlig er utlendinger? Samt at svært få jobber i produktive yrker, mens resten enten er sykemeldte, uføretrygdede, sosialhjelpsmottagere eller bedriver rene bullshit-jobber?

Europa må samles om hvordan de skal støtte Ukraina, sa Støre til NRK. Samtidig sier han at forholdet til USA skal ivaretas.

– Vi må samle oss i synet på hvordan vi skal få til en rettferdig og varig fred. Og så er det avgjørende at vi jobber for å ha gode bånd til USA, sier Støre.

Norske politikere må velge. Skal de velge et EU på vei mot stupet, eller et USA som blir sterkere for hver dag under den nye administrasjonen?

Hvem skal vi stole på? Ursula von der Leyen eller Donald Trump?

 


Kjøp Hans Rustads bok om Trump her!  E-boken kan du kjøpe her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.