De ansatte og myndighetene i British Steel kjemper mot tiden for å holde Storbritannias siste primærstålverk i gang.
Storbritannias næringsminister Jonathan Reynolds anklager det kinesiske eierselskapet Jingye for å ha forsøkt å stanse produksjonen ved Scunthorpe permanent.
– De siste dagene har det blitt klart at Jingye hadde til hensikt å nekte å kjøpe tilstrekkelig mye råvarer til å holde smelteovnene gående. Faktisk var hensikten å avbestille og nekte å betale for ordrene som allerede var lagt inn, sa han, ifølge Sky News.
– Selskapet kunne derfor ugjenkallelig og egenhendig stengt stålproduksjonen hos British Steel. Formålet deres har vært å beholde stålverk lenger nede i verdikjeden, som mine kolleger vet er grunnleggende viktige for vår industri innen konstruksjonsstål, og forsyne disse fra Kina framfor å gjøre det fra Scunthorpe.
Selskapet trenger nok råmaterialer til å holde de to masovnene ved Scunthorpe-anlegget i gang, skriver The Telegraph.
Uten disse råvarene, som kokskull og jernmalm, vil masovnene kjøles ned, noe som kan føre til uopprettelig skade og potensielt slutten på stålproduksjonen i byen i North Lincolnshire.
James Murray, statssekretær i finansdepartementet, sa mandag morgen at råvarene allerede var i Storbritannia og «i nærheten», men at det var «spørsmål om å få dem inn i ovnene i tide, og det er dette tjenestemennene fokuserer på akkurat nå».
Britiske myndigheter kan ikke garantere at ovnene vil bli reddet. En stans vil føre til tapte arbeidsplasser. Men det verste er selvsagt at britene vil miste evnen til å produsere nødvendig materiell selv i en eventuell krigssituasjon.
Regjeringen tok kontroll over British Steel på lørdag, etter at forhandlingene med kinesiske Jingye, som kjøpte selskapet i 2020, brøt sammen.
Kina advarer
Kina advarer Storbritannia mot å politisere en gryende ordkrig om framtiden til kinesisk-eide British Steel, som britiske myndigheter har vedtatt å ta over.
– Håpet er at britiske myndigheter unngår å politisere handelssamarbeidet eller knytte det til sikkerhetsspørsmål, slik at tilliten til kinesiske selskaper som skal til Storbritannia for normale investeringer, ikke blir påvirket, heter det fra Lin Jian, talsperson for Kinas utenriksdepartement. (NTB-AFP)
Flere i EU, med Spanias sosialistiske statsminister Pedro Sanchez i spissen, smisker nå intenst med Beijing som mulig samarbeidspartner i skyggen av Trumps tollkrig.
Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.