«Hvorfor blir ikke pro-sionistiske stemmer og hatytringer rettet mot palestinere gjenstand for overvåkning fra PST?» spør Iffit Qureshi i en diskusjon på Yama Wolasmals Facebook-side. Der NRKs Midtøsten-reporter hadde delt utdrag av intervjuet med Ervin Kohn. Mange på tråden var kritisk til at Norges mest kjente jøde synes at Israel må få forsvare seg, inkludert Qureshi, som altså mener at en må pusse PST på slike.

Aktivist for Gaza og mangfold

Iffit Qureshi er en såkalt kulturperson. Hun har fått mange stipender, priser og muligheter for å fotografere og utstille fotografier av såkalt «mangfold». Og så er hun palestina-aktivist, selv om hun selv ikke er araber, men har pakistanske røtter.

I 2016 fikk hun eksempelvis Oslos kunstnerpris. Hun har fått flere hundre tusen kroner i økonomisk støtte fra Fritt Ord, fordelt på minst syv tildelinger. Fotoprosjektet Humans of Oslo er kanskje mest kjent, noe som resulterte i mange utstillinger, bok og avisomtaler. «Nå skal bildene og sitatene stilles ut på Bymuseet under tittelen ‘Oslos mange ansikter’», skrev blant annet Aftenposten om det prosjektet. Bladet Journalisten omtalte henne som fotograf og aktivist.

Vil overvåke politibevoktet jøde

Iffit Qureshi er også Gaza-aktivist. Det er kanskje noe av årsaken til at hun vil at det skal tas alvorlige skritt mot slike som Ervin Kohn. Det vil si mot en som i mange år var forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, som i mange år var nestleder i Antirasistisk Senter, og som for øvrig er blant dem som må ha kontinuerlig politibevoktning, kun fordi han er jøde. Da blir det kanskje politi på den ene siden av huset og PST på den andre?

Iffit Qureshis kommentar om at PST bør overvåke slike som Ervin Kohn. På det tidspunkt hadde den ligget ute i tre døgn og fått 22 Liker-klikk. Skjermdump Wolasmals Facebook (innlegget er siden blitt slettet).

Vil konfrontere med PST

10. april skrev hun altså følgende på Wolasmals Facebook-tråd:

«Ervin har kommet med uttalelser som er fiendtlige overfor palestinere – et folk som blir drept i tusentall. Det er viktig å påpeke at palestinere også er semitter, og at hatretorikk mot dem er like alvorlig som annen form for rasisme eller diskriminering. Hvorfor blir ikke pro-sionistiske stemmer og hatytringer rettet mot palestinere gjenstand for overvåkning fra PST? Alle som forsvarer eller bagatelliserer den pågående folkemordet i Gaza må konfronteres. Slike holdninger kan i ytterste konsekvens true det norske demokratiets grunnverdier.»

Document har sendt spørsmål til Qureshi om hvorfor mener hun mener at en jøde i Norge, som mener at jødenes eneste land må få forsvare seg, må overvåkes av PST, og konfronteres?

Og om hvilke grunnverdier i det norske demokratiet hun mener trues av Kohn og andre som støtter Israel? Ytringsfrihet er en grunnverdi i vår grunnlov, men Qureshi mener kanskje at den ikke gjelder for jøder? Det gjenstår å se om det kommer svar; i så fall vil de bli referert.

Som Gaza-aktivist har Iffit Qureshi etablert «Selbuvotter for fred!», der eldgamle norske strikketradisjoner brukes for å fremme anti-israelske budskap, og for å samle inn penger til Palestina. Komiker Sigrid Bonde Tusvik er blant de siste kjendisene som har stilt i politiserte selbuvotter.

Votter «From the river to the sea». Skjermdump fra Qureshis Instagram-gruppe for Gaza-aktivisme.

Fra elva til havet

Gruppen må også sies å stå for det mange oppfatter som antisemittiske budskap. For eksempel som det lød i billedteksten til vottene på Instagram 1. mars i år:

«From the river to the sea – GZ belongs to the P♥️Ns!»

«Fra elva til havet«; altså at araberne skal ha alt land fra elva Jordan til Middelhavet, inkludert den jødiske nasjonalstaten, Israel, som dermed skal slutte å eksistere.

Undertegnede journalist har for øvrig sin slekt i selbuvottenes hjemland, Selbu, og ble opplært i selbustrikkingen fra barnsben av. Derfor oppleves det litt som å gå på bygdemuseet og se på vottene som ble strikket av nazistene under krigen, med hakekors, det vil si norsk håndverk misbrukt til politisk propaganda. For ikke å si kulturell appropriasjon, tyveri av vår kulturarv. Queshi er blitt spurt om en kommentar til dette også, men det gjenstår å se om det kommer noen.

Selv fikk hun en del kritikk da hun var samfunnsdebattant på vegne av islam for en del år siden. Den nå avdøde Norges-vennen Walid Al-Kubaisi protesterte i Aftenposten etter at Iffit Qureshi hadde kalt innvandrere som vil integreres for «kokosnøtter» eller «Uncle Toms». Altså at det var høyst kritikkverdig å tilpasse seg det norske.

«Når et individ ser på sin kulturelle identitet med selvkritikk, er det ikke selvhat, slik Iffit Z. Qureshi oppfatter det. Tvert imot. Miljøet vårt trenger kritikk. Å kunne kritisere sine egne er en fjær i hatten for et sivilisert og demokratisk samfunn», skrev Al-Kubaisi i 2006 og nevnte problemer i det muslimske miljøet, som tvangsekteskap, kjønnslemlestelse, gjengkriminalitet, religiøs fanatisme og islamistisk misjon.

Også Hege Storhaug har vært i tottene på Iffit Qureshi, i 2010. Hun reagerte særlig på at Qureshi da var en hardnakket forsvarer av hijab på barn:

«Endelig sprekker det ene trollet etter det andre – og det uten at det er media som retter lyskasterne mot dem. Islamistene klarer det for egen regning. To av trollene sprakk i en liten nyhetssak i NRK i går. Den ene, Iffit Qureshi, har herjet fritt i media i flere år, der benektelse av kritikkverdige forhold og manipulasjoner har blitt hennes varemerke. Nå stiller hun seg (igjen) skulder ved skulder med islamister: Sekulære muslimer diskvalifiseres fra å uttale seg om forhold knyttet til islam. Takk for hjelpen, Qureshi,»

skrev Storhaug.

Etter den tid ble det kanskje mest sponsorstøttet foto og arabiske selbuvotter. Og kritikk av slike som Ervin Kohn. Document skrev om Yama Wolasmals intervju med Ervin Kohn for et par dager siden. Det ble av mange ansett nærmest som et avhør.

 

Kjøp «Den usynlige energikrigen. Fra Kennedy-attentatet til Nord Stream-sabotasjen» av Alf R. Jacobsen her!

Den usynlige energikrigen av Alf R. Jacobsen

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.