Det er betydelig uenighet innenfor den borgerlige opposisjonen i Norge om hvor mange FN-flyktninger landet skal ta imot dersom Høyre-leder Erna Solberg skulle danne regjering.

Mens Fremskrittspartiet (FrP) ønsker å redusere antallet til null, tar Venstre til orde for å øke det til 5000, i tråd med anbefalinger fra FN, skriver NRK.

Spørsmålet om kvoteflyktninger har blitt aktualisert i en tid hvor Norge har mottatt et stort antall ukrainske flyktninger med kollektiv beskyttelse. Samtidig har regjeringen kuttet kraftig i antallet kvoteflyktninger fra FN de siste årene.

Venstre vedtok på sitt landsmøte å øke antallet kvoteflyktninger til 5000, mens FrP i sitt alternative budsjett ikke satte av midler til noen kvoteflyktninger. Høyre har på sitt landsmøte vedtatt å holde antallet kvoteflyktninger lavt, uten å spesifisere et konkret tall.

Kristelig Folkeparti (KrF), som også er en potensiell samarbeidspartner for Høyre, skal behandle spørsmålet om kvoteflyktninger på sitt landsmøte. Det er forslag om å ta imot henholdsvis 1000, 3000 eller 5000 kvoteflyktninger.

FrPs innvandringspolitiske talsperson, Erlend Wiborg, mener det er uansvarlig å ta imot flere kvoteflyktninger nå, og tar til orde for en innvandringspause. Han viser til det høye antallet asylankomster i den senere tid.

I KrF er det også ulike syn, hvor Oslo KrF ønsker et minimum på 1000 kvoteflyktninger, mens partiets internasjonale utvalg og KrFU ønsker å øke antallet til 5000.

Denne uenigheten i synet på flyktningpolitikk innenfor den borgerlige blokken kan potensielt skape utfordringer dersom det skulle bli aktuelt å danne en ny regjering etter høstens valg.

 

Kjøp Hans Rustads bok om Trump her! E-boken kan du kjøpe her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.