Det private romkappløpet som har utviklet seg mellom USAs rikeste menn Jeff Bezos (Amazon) og Elon Musk (Tesla), eskalerte i dag hvor raketten «Blue Origin» og kapselen «New Shepard-31» ble skutt opp fra Texas for første gang med et fullt kvinnelig crew på syv personer – hvorav en av dem var popstjernen Katy Perry. Det er Bezos’ forlovede, Lauren Sanchez, som hadde satt sammen det kvinnelige crewet, og hun var selv med på turen.
Heldigvis gikk alt etter planen. Bæreraketten landet som planlagt, og selve mannskapskapselen landet i fallskjermer med hele crewet intakt. For Jeff Bezos handlet denne oppskytningen om mer enn bare glamour. Den handet om å bevise at de kan konkurrere med Musks SpaceX, som har gjennomført hele 469 oppskytninger med «Falcon 9»-raketten, men sliter med gigantraketten «Starship». «Blue Origin» har foreløpig klart 31 vellykkede oppskytninger.
Turen var imidlertid ikke lang. Raketten fløy bare opp til den såkalte Kármán-linjen, 100 kilometer opp, hvor man offisiellt er i rommet og derfor kan titulere seg astronaut, så landingen skjedde bare 11 minutter etter oppskytningen. Popikonet Katy Perry og seks andre kvinner har likevel satt en rekord for kvinnelig crew. Før oppskytningen lovet Katy Perry til at de skulle gjøre verdensrommet glamorøst. «Vi kommer til å sette «ass» i astronaut», sa hun til The Guardian.
Et utrolig vellykket privat romkappløp, med visse bekymringer
Det er ikke første gang at «Blue Origin» sender kjendiser opp i rommet: Skuespiller William Shatner, også kjent som kaptein Kirk fra «Star Trek», var med på en av «Blue Origin»s første bemannede ferder i 2021 i den modne alder av 90 år. Filmhelten ble imidlertid ikke imponert over endelig å få hilse på verdensrommet live:
– Alt jeg så, var død. Jeg så et kaldt, mørkt, svart tomrom, sa Shatner etterpå.
Det er vanskelig å forstå omfanget av det private romkappløpet som er i gang, og mange selskaper er på banen for å få en del av dette offentlig/private samarbeidet med NASA og ESA. Bekymringen er at man er i ferd med å gjøre samme tabbe som NASA på 1980-tallet, hvor man forsøkte å fremstille romfart som noe trygt, hverdagslig og rutinemessig, og presset på for å skyte opp rene PR-crew, som under «Challenger»-ulykken.
Sannheten er at romfart er nøyaktig like ekstremt, farlig og utilgivelig som det alltid har vært, og hastverk og PR-stunt er sjelden en god blanding med den slags. Det så vi ikke minst på Andøya 2. april, da Isar Aerospaces bærerakett «Spectrum» bare kom rundt 300 meter opp før alt gikk galt. Men den som intet våger, …
Kjøp Hans Rustads bok om Trump her! E-boken kan du kjøpe her.