Regjeringen i Sverige har i all hemmelighet gitt Arbetsförmedlingen i oppdrag å finne nye jobber til de innvandrerne fra den tredje verden som mistet jobbene sine etter Northvolts konkurs.
De har også fått i oppdrag å sørge for skyhøye ytelser til de arbeidsledige arbeidsinnvandrerne, som nå ser ut til å behandles som vanlige asylsøkere. Det hele skal ha blitt holdt hemmelig for Sverigedemokraterna, avslører Samnytt.
Allerede i september i fjor varslet Northvolt 1600 ansatte om oppsigelse. Regjeringen ga den gangen den svenske Arbetsförmedlingen fullmakt til å søke om flere hundre millioner kroner i EU-midler fra Det europeiske fondet for justering for globaliseringseffekter (EGF).
Pengene skal gå til ulike tiltak for tidligere Northvolt-ansatte – blant annet rundt 1800 arbeidsinnvandrere fra land som Bangladesh, India, Pakistan og Nigeria. Ambisjonen er å sørge for at de blir værende i Sverige og ikke må reise hjem på grunn av konkursen.
Camilla Edholm ved Arbetsförmedlingen i Sverige ble utpekt som prosjektleder for det som kalles EGF Northvolt.
– Det er knyttet til oppsigelsen som ble sendt ut i fjor høst. Det var da det begynte. Den 7. november fikk vi denne fullmakten til å søke. Og basert på søknadsprosedyren for EGF kan vi også dekke konkursen. Da dekkes den også av globaliseringsfondet, sier Edholm til Samnytt.
– Dette er en endring i forhold til den ordinære virksomheten til den svenske arbeidsformidlingen. Den viktigste oppgaven gjennom årene har vært å prioritere de langtidsledige. Men med regjeringens tillatelse til å søke om støtte fra EGF kan vi starte virksomheten tidligere.
Konkursen berørte totalt tusenvis av mennesker, både Northvolts egne ansatte og underleverandører. Edholm kan ikke si nøyaktig hvor mange tidligere arbeidsinnvandrere fra Northvolt den svenske arbeidsformidlingen nå forsøker å finne jobber til. Men hun sier at det dreier seg om «hundrevis».
Til tross for at dette er et omfattende program verdt opp mot 160 millioner svenske kroner – med ekstra tilskudd, svenskundervisning og matchende tiltak for tredjelandsborgere – har Sverigedemokraterna blitt holdt utenfor prosessen.
– Jeg er ikke kjent med dette. Jeg har ikke fått noen som helst informasjon, sier Magnus Persson (SD), leder av Riksdagens arbeidsmarkedsutvalg.
Tidligere Northvolt-ansatte fra den tredje verden prioriteres nå til tilskudd og tiltak som vanligvis ikke tilbys personer i deres situasjon. Det dreier seg blant annet om flyttetilskudd på opptil 40.000 svenske kroner og etableringstilskudd på over 250.000 svenske kroner. Regjeringens særskilte fullmakt innebærer også at tiltakene iverksettes raskere enn normalt.
– Det er selvfølgelig et kappløp med tiden, sier Camilla Edholm.
Kjøp «Et varslet energisjokk»!
Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.