Et gjennombrudd for en økonomisk avtale mellom Storbritannia og USA kan komme i løpet av få dager.

Dette kommer kort etter at tollkrigen mellom Det hvite hus og Beijing i praksis satte en stopper for handelen mellom de to største økonomiene i verden. Den britiske regjeringen gjør alt den kan for å utnytte situasjonen.

Høytstående regjeringskilder antyder at samtaler om en potensiell avtale mellom britene og president Trump vil bli avholdt i løpet av de kommende dagene, etter at Kina hevet tilleggstollen på amerikanske varer til 125 prosent, skriver The Times.

Finansminister Rachel Reeves sa at Storbritannia var «fast bestemt» på å gjøre alt de kunne for å sikre en «best mulig avtale» med USA. En høytstående Trump-rådgiver hadde nylig avvist tanken om tollinnrømmelser. Men Reeves insisterte på at Storbritannia vil fortsette forhandlingene med amerikanerne.

– Vi fortsetter å være i dialog med våre kolleger i USA, og vi ønsker selvsagt å sikre en best mulig avtale for britiske arbeidsplasser og britisk industri. Og vi er fast bestemt på å gjøre alt vi kan. Men samtidig ønsker vi også å forbedre handelsforbindelsene med andre land rundt om i verden.

Kevin Hassett, Trumps økonomiske seniorrådgiver, antydet imidlertid at den generelle tollsatsen på 10 prosent som de fleste land nå står overfor, sannsynligvis vil være en «grunnlinje», og at alt under dette vil være «ekstraordinært».

Britene kom relativt billig unna da Trump først innførte sin toll, siden EU ble rammet av 20 prosents toll, men britene slapp unna med halvparten.

Men da Trump varslet 90 dagers pause i tollkrigen, innførte han 10 prosent toll på samtlige, med unntak av Kina. Reeves sier at hun også var klar over behovet for at Storbritannia må inngå bedre handelsavtaler med andre partnere over hele verden, når hun nå reiser til Polen for å møte europeiske finansministre.

Reeves’ kolleger rundt om i verden fortsatte også å holde samtaler om hvordan de skulle reagere på Trump. Det hadde trolig vært en bedre idé å innlede bilaterale samtaler direkte med Washington, siden det virker nokså åpenbart at det er bilaterale avtaler Trump og hans team er ute etter. Dette later britene til å forstå.

Samtidig pågår handelskrigen mellom USA og Kina for fullt, og Kinas president Xi Jinping annonserte en rundreise til sørøstasiatiske stater, som han håper å knytte ytterligere bånd til Beijing med ved å bruke Trumps tollpolitikk som begrunnelse.

Han kom med sine første personlige kommentarer til krisen da han møtte Pedro Sánchez, Spanias statsminister, som var på besøk i Beijing.

Sánchez har blitt den ledende stemmen i EU som sier at EU nå ikke har noe annet valg enn å nærme seg Kina.

 


Kjøp Hans Rustads bok om Trump her! E-boken kan du kjøpe her.

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.