Statsforvalteren har sendt varsel om at de vil stoppe statstilskuddet til Brunstad Christian Church Norge (BCC) grunnet diskriminering av homofile.

Det er måten kirken praktiserer sin kristne tro på som ligger bak forhåndsvarselet fra Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. Statstilskuddet, som henger i en tynn tråd, utgjør om lag 13,5 millioner kroner årlig.

Etaten har brukt 13 måneder på å behandle saken. Den ble utløst av varsler fra tidligere medlemmer i kirken som på folkemunne fortsatt er kjent som Smiths Venner.

Før jul satte Statsforvalteren statstilskuddet på vent.

Nå har de foreløpig konkludert med at BCC bryter diskrimineringsloven ved å forskjellsbehandle folk som lever i homofile parforhold. Etaten mener BCC ekskluderer eller begrenser deltagelse basert på hvilken samlivsform de velger på privaten.

BCC har 9000 medlemmer i Norge, fordelt på 19 lokalmenigheter. Majoriteten av medlemmene er under 30 år.

Frykter konsekvenser for flere kristne

Daglig leder Morten Kristoffersen i BCC frykter at Statsforvalterens tolkning kan få konsekvenser for flere kristne trossamfunn.

– Dette berører religionsfrihetens kjerneområde. Vi mener deres foreløpige konklusjon bygger på uriktige fakta, og at Statsforvalteren legger for stramme grenser for hvordan kirker og trossamfunn kan opptre i samsvar med sin kristne tro, skriver Kristoffersen i en e-post til Document.

Han ønsker ikke å forskuttere saken gjennom media ved å uttale seg ytterligere før saken er ferdigbehandlet. Det er gitt en måneds svarfrist.

– Vårt fokus er nå å svare Statsforvalteren, og vi forholder oss til myndighetenes prosesser på en ryddig måte.

– Går for langt

I et intervju med Vårt Land forteller Kristoffersen at BCC har hatt dialog med Statsforvalteren om samlivsetikk siden 2022. Den gangen anerkjente etaten BCCs virksomhet som lovlig.

BCC mener spørsmålene i saken tangerer Grunnlovens § 16 om fri religionsutøvelse, hvor det heter at alle tros- og livssynssamfunn skal motta støtte på lik linje.

Norges Kristne Råd (NKR) gir støtte til BCC og mener staten «går for langt i å definere hva som er sentralt i religionsutøvelse og det indre anliggende i trossamfunnene».

Generalsekretær Henrik Erhard Hermansen peker på at Statsforvalteren selv opplyser at de ikke skal mene noe om, eller definere, spiritualitet og innholdet i religionsutøvelse i norske trossamfunn.

Må ha støtte i trosgrunnlaget

I en utredning om BCCs syn på samlivsetikk fra 2022 skrev forstander Harald Kronstad at kirkesamfunnets medlemsvilkår ikke handler om å diskriminere eller støte ut mennesker. Det handler i siste instans om retten til å tro.

Vi har ikke behov for å kategorisere mennesker etter legning og samlivsform, men slik vi leser Bibelen, er det ikke tvil om at rammen for samliv er ekteskapet mellom mann og kvinne. […]

I vilkårene for medlemskap framgår det at for dem som har en livsførsel eller et læremessig syn som i betydelig grad avviker fra BCCs trosgrunnlag, ikke som en selvfølge kan være medlem i vårt trossamfunn. Dette handler ikke om å diskriminere eller utstøte noen, men vi ønsker at de som velger å være en del av vårt fellesskap, også støtter og lever det som framgår i vårt trosgrunnlag.

Artikkelen viser også til avisen Dagens redaktør, Vebjørn Selbekk, som har støttet BCCs syn på samlivsspørsmål med lederen «Hva skjer når kristne tenker annerledes enn staten?».

I vår type samfunn har menigheter full rett til både å ha og å fremme andre synspunkter enn flertallsmeningen i et samfunn. Uten slike rettigheter er man ikke lenger et fullverdig demokrati. Det er faktisk så alvorlig, skriver Selbekk.

Brunstad Christian Church har også vært utsatt for statlig granskning tidligere. Et forskningsprosjekt om ni utbrytere fra trossamfunn ble utført av Nordlandsforskning.

Nordlandsforskning AS er majoritetseid av den norske stat gjennom Nord Universitet og mottar fast statsstøtte fra Forskningsrådet.

BCC skrev i en svarkommentar at prosjektet manglet faglig og juridisk forankring.

 

 

Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus. Du kan også kjøpe e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.