Regjeringen fjerner muligheten for statlig planlegging i solkraftsaker, og i praksis gir de dermed kommunene vetorett.

Energiminister Terje Aasland (Ap) sier til Nationen at dette vil gi mer lokal styring og trygghet for kommunene i utbyggingsspørsmål. Vedtaket skal fattes i statsråd torsdag.

Lovendringen innebærer at kommunene selv vil avgjøre utbygging av solkraftverk, i stedet for at staten kan gi konsesjon gjennom statlig plan etter plan- og bygningsloven.

Aasland tror dette vil føre til raskere utbyggingstakt, da kommunale vedtak kan fattes uten å vente på nasjonale prosesser.

Regjeringen har nylig varslet flere tiltak for å fremme solenergi, inkludert en delingsordning og at kommunene selv kan behandle anlegg opp til 10 MW.

Aasland er overbevist om at kommunepolitikerne ønsker å satse mer på fornybar energi og vil ta godt imot denne økte selvstendigheten.

Tidligere har kommunene fått vetorett i vindkraftsaker, og nå utvides denne lokale makten til også å gjelde solkraft.

Aasland mener kommunene er godt rustet til å ta disse avgjørelsene, eventuelt med rådgivning fra NVE. Han tror også at dette vil redusere risikoen for solkraftaktører ved å gjøre beslutningsprosessen raskere.

Kjøp «Den usynlige energikrigen. Fra Kennedy-attentatet til Nord Stream-sabotasjen» av Alf R. Jacobsen her!

Den usynlige energikrigen av Alf R. Jacobsen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.