Donald Trumps 90 dagers tollpause for alle land unntatt Kina, sender varsko til land som ønsker å gå holmgang med USA om toll: Bøy av, eller bli straffet.
– Noen måtte gjøre noe og jeg er beæret over å ha fått gjort det. Også Kina ønsker å lande en avtale, de bare vet ikke helt hvordan de skal gjøre det, sa Trump utenfor Det hvite hus like etter kl 21 norsk tid.
– President Xi er en stolt mann. Jeg kjenner ham veldig godt, og de vet ikke helt hvordan de skal gjøre det. Men de kommer til å finne ut av det.
Trumps kunngjøring onsdag kveld er ifølge finansminister Scott Bessent ikke et svar på børskaoset de siste dagene.
Ifølge Trump handler det utelukkende om Kina, som svarte Trumps tolløkning med 84 prosent toll på amerikanske varer tidligere på dagen. Amerikanske medier kaller den amerikansk-kinesiske tollkrigen for tit-for-tat, som omtrentlig kan oversettes som «toll-tikken».
– Basert på mangelen på respekt som Kina har vist verdens markeder, øker jeg herved tollen som ilegges Kina til 125 prosent, skrev Trump da han først kunngjorde nyheten på Truth Social.
Den amerikanske tollen på alle andre lands varer ble satt til den laveste Trump-satsen på 10 prosent i 90 dager.
De «snille, gjensidige» ekstrasatsene, som rammet en rekke land med handlelsunderskudd mot USA fra forrige uke av, settes på pause med umiddelbar virkning.
– USA er blitt møtt med kraftig motsvar [fra Kina], og nå vil nok Trump avskrekke andre land fra å ta den samme taktikken, sa DNBs sjefsøkonom Kjersti Haugland til NRK.
NASDAQ-rally og styrket krone
Amerikanske børser gikk kraftig opp i kjølvannet av meldingen. De viktigste indeksene gikk opp mellom 6 og 10 prosent på kort tid. NASDAQ-børsen hadde hoppet nær 11 prosent klokken 14.30 lokal tid (20.30 norsk tid). Apple gikk opp over 12 prosent og Tesla mer enn 14 prosent.
Den norske kronen styrket seg umiddelbart, fra litt over 12 til 11,74 kroner mot euro, og fra 11 til 10,72 kroner mot dollar. Også prisen på nordsjøolje gjorde et hopp til 64 dollar fatet, skriver E24.
Scott Bessent bekreftet i en improvisert pressekonferanse utenfor Det hvite hus at avgjørelsen helt og holdent er Trumps egen.
– Vi hadde en lang samtale på søndag, og dette var strategien hans hele tiden. Man kan til og med si at han drev Kina inn i denne dårlige posisjonen. De svarte. De har vist seg for verden som en aktør som ikke handler i god tro, sa Bessent.
– Ingen strategi
«USA-ekspert» Hilmar Mjelde fra Høgskulen på Vestlandet mener Trump ikke hadde noe valg, ifølge VG.
– Han var nødt. Ingen president kan ta sjansen på å kræsje amerikansk økonomi. Vi ser nå igjen at Trump har ingen strategi. Han ser fem minutter frem i tid og prøver seg frem, sier Mjelde til avisen. Han mener Trump har satt hele presidentskapet sitt i fare ved å starte en handelskrig.
– Jeg tror han har allerede gjort betydelig skade på sitt renommé som kompetent leder for USAs økonomi, sier Mjelde.
Bessent pekte imidlertid på at den direkte årsaken til toll-hiatusen er det store antallet land som ønsker å forhandle, og at Trump personlig ønsker å være involvert i forhandlingene. Mer enn 75 land skal ha kontaktet amerikanske myndigheter for å forhandle.
– Jeg kan tenke meg at det vil komme flere etter i dag. Hver og en av avtalene kommer til å bli skreddersydd. Det kommer til å ta litt tid, og president Trump ønsker å være personlig involvert, sa Bessent.
Trump fremholdt at han håper Kina snart våkner opp:
– På et tidspunkt, forhåpentligvis i nær fremtid, vil Kina innse at dagene med å utnytte USA og andre land ikke lenger er bærekraftig eller akseptabelt, skriver han i innlegget:
Det hvite hus fulgte opp på X like før kl 19 norsk tid:
NEW TRUTH SOCIAL FROM PRESIDENT TRUMP:
125% TARIFF ON CHINA
90-DAY PAUSE & LOWERED 10% RECIPROCAL TARIFF FOR OTHER COUNTRIES
EFFECTIVE IMMEDIATELY pic.twitter.com/Gt5Bd6276m
— The White House (@WhiteHouse) April 9, 2025
Det hvite hus’ seniorrådgiver for handel, Peter Navarro, sa til Fox News at de som er bekymret for Trump-tollen undervurderer evnen hans til å inngå avtaler med andre land.
– Alle nevrotiske nisser [nervous Nellies] på Wall Street som prøver å undergrave oss, undervurderer konsekvent presidentens evne til å forhandle, sa Navarro.
Som følge av handelskrigen kan handel mellom USA og Kina reduseres med 80 prosent, anslår Verdens handelsorganisasjon (WTO).
Ifølge NTB sier WTO-direktør Ngozi Okonjo-Iweala at det hun omtaler som «konflikten» kan «alvorlig skade den globale økonomiske utviklingen».
– Våre foreløpige prognoser tilsier at varehandelen mellom disse to økonomiene kan synke så mye som 80 prosent, sier hun.
Kjøp Hans Rustads bok om Trump her! Eboken kan du kjøpe her.