[Den svenske opinionslederen] Jens Ganman pleier å si at alle journalister er aktivister. Jeg er enig. Derfor kjøper jeg ikke ETC-sjefredaktørens stadig gjentatte mantra, etter at journalist Joakim Medin ble fengslet i Tyrkia: «Joakim Medin er journalist, ingenting annet».
Han tror nok det selv. I Sverige er journalistikk og profesjonell aktivisme det samme. Slik er det ikke i et land som Tyrkia.
Det rettferdiggjør ikke fengslingen av Joakim Medin. Men det forklarer det.
På samme måte var det en forklaring på hvorfor Martin Schibbye og Johan Persson ble fengslet i Etiopia.
Under en reportasjereise i 2011 hadde de tatt veien fra Somalia til Ogaden-provinsen med Ogaden National Liberation Front, en separatistbevegelse som streber etter uavhengighet. De tok seg dermed ulovlig inn i Etiopia. På grunn av deres tilknytning til geriljaen ble de også dømt for terrorforbrytelser. Mistankene ble ytterligere styrket av at de hadde fotografert seg selv med våpen i hendene – noe de i ettertid har beskrevet som «dumt».
Så prisverdig som det er å ville rapportere om feil, viser Schibbyes og Perssons handlinger at grensen mellom journalistikk og aktivisme er svært uklar og at vestlige journalister noen ganger er mer enn juridisk dumdristige, og synes å lide av hybris.
Joakim Medin har foretatt en rekke såkalte «risikofylte rapporteringsreiser» verden rundt, fra Honduras til Syria. Han har uttrykt sterk kritikk av Tyrkia og benytter derfor anledningen til å besøke landet for å rapportere om protestene mot Erdogan. Nå hevder Tyrkia at han har tilknytning til PKK, at han «fornærmet» president Erdogan – og at han har vært etterlyst i flere år.
Det er vanskelig å fastslå om Medin var klar over risikoen da han gikk om bord på flyet til Tyrkia. Er han virkelig så uvitende i journalist-/aktivistboblen sin at han ikke skjønte hva som kunne skje? Eller synes han det er verdt det? Hvorfor da? Fordi han er drevet av rettspatos – eller fordi han selv ønsker å være i søkelyset?
Kanskje jeg er kynisk, men jeg tipper det siste.
Når du leser ETCs beretning om hva som skjedde med Joakim Medin, føles det litt… vel, merkelig. Det hele virker så tilrettelagt, nesten planlagt, med en undertone av sensasjon i teksten, der «Dagens ETC» er nevnt i nesten hvert eneste avsnitt: • Nøyaktig klokken 12:02 sender Joakim Medin melding til Dagens ETCs sjefredaktør: «De tar meg inn til avhør nå».
• Klokken 15 fredag får Dagens ETC og familie nyheten fra tyrkiske advokater som har ransaket fengselssystemet: Joakim Medin er tatt fra flyplassen til Maltepe fengsel, han er formelt arrestert.
• Fredag kveld begynte tyrkiske medier å rapportere at Joakim Medin ville bli anklaget for koblinger til PKK og for å ha fornærmet president Erdogan. «Jeg kan si så mye at det selvfølgelig er usant. Hundre prosent usant,» sier Dagens ETCs sjefredaktør Andreas Gustavsson til svenske og internasjonale medier.
Profesjonell aktivisme er en velværesykdom, som hovedsakelig rammer privilegerte mennesker som mangler genuint engasjement. De beveger seg fra demonstrasjon til demonstrasjon, reiser fra problemsted til problemsted, og «liver» patos for å få bekreftelse, eller bare spenning. Hvordan skal alle aktivistene i verden, som faktisk kjemper for noe med fare for livet, få hjelp av det?
Fakta: Hvem er Joakim Medin?
Joakim Medin er en svensk journalist med en tydelig venstreorientert politisk profil. Under en rapporteringsreise til Syria i 2019 ble Medin og tolken hans varetektsfengslet i en uke. Hensikten med turen var å dokumentere kurdernes situasjon.
27. mars 2025 ble Joakim Medin arrestert ved ankomst til Tyrkia, hvor han skulle dekke de pågående anti-regime protestene for den venstreorienterte politiske avisen Dagens ETC. Medin sitter nå i varetekt, og er ifølge Ankaras sjefsadvokatkontor anklaget for å ha «fornærmet presidenten» og «medlemskap i en terrororganisasjon».
Arrestasjonen hans er knyttet til en protest i Stockholm i 2023, der en mannequin som lignet president Tayyip Erdogan ble hengt opp utenfor rådhuset. Joakim Medin ble identifisert som en av 15 mistenkte knyttet til operasjonen.
Teksten ble opprinnelig publisert på Det Goda Samhället og publiseres på nytt her med tillatelse fra skribenten.
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som ebok.