Det grønne skiftet merkes på lommeboka i stadig flere europeiske land. Høye energikostnader og skatter truer nå den nederlandske kjemisektoren. Dette melder NL Times.
Frans Everts, administrerende direktør i Shell Nederland, advarte søndag om at høye energikostnader og karbonavgifter gir den nederlandske industrien en konkurranseulempe, særlig innen kjemisektoren, som han mener allerede står overfor betydelige utfordringer. I et intervju på TV-programmet WNL op Zondag understreket Everts behovet for like konkurransevilkår for å opprettholde den nederlandske industriens levedyktighet i forhold til utenlandske konkurrenter.
Everts bemerket at spesielt den nederlandske kjemiske industrien sliter med å holde tritt med sine motparter i andre EU-land som Tyskland, Frankrike og Belgia. Han argumenterte for at nederlandske myndigheter burde la den lokale industrien konkurrere på like vilkår med disse landene.
Uten betydelige forbedringer, advarte Everts, kan den kjemiske industrien redusere vedlikeholdsaktivitetene, noe som potensielt kan føre til nedleggelse av anlegg. Shell vurderer kontinuerlig levedyktigheten til sine egne installasjoner i Europa, og det pågår diskusjoner med de ansatte om disse potensielle endringene.
Selv om Shell allerede har tatt beslutninger om vedlikehold for i år, bekrefter Everts at selskapet foretar en grundig gjennomgang av sin kjemiske virksomhet i Europa. «Vi har allerede tapt hundrevis av millioner bare i Shell Nederland de siste årene», uttalte han.
Problemene er strukturelle. Å løse alle problemene i Nederlands overbelastede strømnett vil koste en investering på minst 195 milliarder euro i løpet av de neste 15 årene.
Tallene kommer fra en tverrdepartemental politisk studie av elektrisitetsinfrastrukturen som avisen De Telegraaf er i besittelse av. Denne enorme regningen for å få den nederlandske energiinfrastrukturen i orden igjen, er ikke engang det verste scenariet, men midt i den økonomiske båndbredden som tjenestemennene skisserte.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.