President Donald Trump hadde «en veldig god dialog» med Storbritannias statsminister Keir Starmer.

Ifølge Trump er britene fornøyde med å slippe unna med halvparten av tollen som EU er blitt pålagt. Trump sier også at tollen gir USA forhandlingsmakt.

– Alle land har ringt oss, det er det fine med det vi gjør, vi har satt oss selv i førersetet. Hvis vi hadde bedt de fleste av disse landene om å gjøre oss en tjeneste, ville de ha sagt nei, men nå gjør de nesten hva som helst for oss … tollsatsene gir oss stor forhandlingsmakt.

EU reagerte med forferdelse på at USA innførte en tollsats på 20 prosent på sin eksport. Britene ligger i den laveste gruppen i verden med ti prosent. Den britiske regjeringen har, bortsett fra overfladiske og generelle bemerkninger mot tollsatser i prinsippet, holdt en relativt god tone med USAs president og hans team – i motsetning til gjengen i Brussel – og nå belønnes de. Trump har sagt at han tror britene vil være svært fornøyd med å få dette resultatet, ifølge Breitbart News.

Britene trenger alle de gode nyheter de kan få, siden økonomien er i krise og fjorårets siste halvår etter at Labour tok over, endte med resesjon.

Trump sa om Starmer at «… vi har en veldig god dialog, og jeg tror han var veldig fornøyd med hvordan vi behandlet ham når det gjelder tariffer».

Den britiske regjeringen håpet å unngå toll helt og holdent ved å bli enige om en handelsavtale med Washington før Liberation Day, som er hva Trump kaller dagen da tariffene innføres. Den siste konservative regjeringen kunne komme over sin egen motstand mot å forlate EU, og somlet med å gjennomføre Brexit, som de ikke ønsket. De klarte heller ikke å skjule sin avsmak for president Trump selv.

Utrolig nok har konservative lovgivere denne uken til og med hatt den frekkhet å kritisere Labour for ikke å ha fått på plass en handelsavtale på flere måneder som partiet deres ikke klarte å bli enige om i de årene det satt ved makten.

Labour-regjeringen har lite eller ingenting til felles med Trump, men de har valgt å opptre pragmatisk. Derfor tror man i London at det nå er mulig å få til en avtale «i løpet av noen uker», slik at Storbritannia kommer ned under ti prosent toll, skriver Washington Post.

USA og Storbritannia har lenge vært nære allierte, i det som kalles The Special Relationship. Storbritannia er ikke alene om å ta denne forsonende tilnærmingen til Trump. Australia jobber også for å oppnå det samme målet med en lignende taktikk. Det samme gjelder blant annet Italia og Ungarn.

At Norge satser på Brussel i stedet for Washington D.C., kan skape både økonomiske, sikkerhetsmessige og demokratiske utfordringer.

President Trump sa seg villig til å inngå en avtale i bytte mot noe «fenomenalt». For Storbritannia spekuleres det i at Trump vil kreve at britene innfører tanke- og ytringsfrihet i praksis, for å få til en enda bedre handelsavtale.

President Trump avviste at tolltariffer ville være skadelig på sikt, og brukte metaforen om økonomien som en syk pasient som må gjennomgå en alvorlig operasjon, noe som vil være sjokkerende, men som vil gjøre dem friske igjen.

– Vi arvet en forferdelig økonomi, som dere vet, med mange problemer, blant annet tap av produksjon og nedleggelser av fabrikker rundt om i landet. Vi har mistet 90.000 fabrikker siden NAFTA … og rundt seks millioner arbeidsplasser, det er en syk pasient som gjennomgikk en operasjon på Liberation Day, det kommer til å bli et blomstrende land.

Ønsker man å slippe toll, så er det bare å åpne en fabrikk i USA, sa Trump. Da får man også nyte et langt lavere skatte- og avgiftsnivå enn i Norge og EU.

 


Kjøp Hans Rustads bok om Trump her! E-boken kan du kjøpe her.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.