Ja, du leste riktig. Forskere hevder at kakerlakkmelk, spesielt fra arten Diploptera punctata, kan være opptil tre ganger mer næringsrik enn vanlig kumelk.

Dette ble første gang antydet i en studie publisert i Journal of the International Union of Crystallography i 2016.

Forskere analyserte den melkelignende væsken som produseres av hunnkakerlakker av arten Diploptera punctata for å fôre sine unger. Studien fant at denne gulaktige substansen krystalliserte seg i magen til kakerlakkenes avkom når de ble fôret med den.

Analysen viste at kakerlakkmelken inneholder tre ganger så mange kalorier som bøffelmelk, som tidligere ble ansett for å være den mest kaloririke melken fra pattedyr. I tillegg inneholder den store mengder proteiner, aminosyrer og sunne sukkerarter som er viktige for cellevekst og reparasjon.

Til tross for det uvanlige opphavet, blir kakerlakkmelk nå studert for sitt potensial som en verdifull næringskilde og kan spille en rolle i fremtidige matinnovasjoner.

Selv om forskningen fortsatt er i en tidlig fase, hevder forskerne at denne oppdagelsen åpner for nye «alternative og bærekraftige matkilder».

Den største barrieren for at kakerlakkmelk skal bli tilgjengelig for konsum hos mennesker, er produksjonen. Kakerlakker produserer kun en liten mengde av denne væsken for å fôre sine unger, og de kan ikke melkes på samme måte som kuer eller geiter.

Noen eksperter håper at genteknologi kan brukes for å oppnå kommersiell produksjon i fremtiden, men det er foreløpig ikke fastslått om substansen er trygg for menneskelig konsum.

Forskere skriver i EXCLI Journal at melkeproteinkrystaller og andre produkter produsert fra kakerlakker kan bli en del av neste generasjon supermat.

Melk er en verdsatt del av menneskets kosthold på grunn av sine ernæringsmessige egenskaper, som fremmer helse og livskvalitet.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.