En ny rapport fra Veterinærinstituttet, innenfor rammene av helseovervåkingsprogrammet for vilt (ViltHOP), peker på klimaendringer som en potensiell trussel mot helsen til norske villdyr.
Forskerne hevder at et varmere og våtere klima kan føre til en økning i parasittsykdommer og soppinfeksjoner hos ville dyr, skriver Nationen.
I rapporten trekker forskerne frem flere eksempler. De nevner svelgbrems og hudbrems, vanlige parasitter hos villrein, samt hjernemark som en parasitt de hevder vil øke med et endret klima.
Blant soppsykdommer pekes det på meldrøye, som kan forårsake forgiftningen ergotisme, og som forskerne mener vil trives bedre i et fuktigere og mildere klima.
Forskerne hevder også at fotråte hos villrein og munnkurv og lungebetennelse hos moskus kan bli vanligere på grunn av klimaendringer. I tillegg spekuleres det i om klimaendringer kan være en medvirkende årsak til diaré hos elg, muligens på grunn av endringer i beiteforhold.
ViltHOP-rapporten har som mål å fremskaffe helsedata for å sikre en bærekraftig forvaltning av viltbestandene i Norge.
Programmet fokuserer spesielt på sykdommer hos hjortevilt, hare og moskus, samt smittsomme sykdommer som kan overføres mellom vilt, husdyr og mennesker.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.