Sunndalsøra fikk som første norske tettsted egen moské allerede i 2009. Søndag ble en ny og større moské åpnet. Medlemstallet har økt med 3600 prosent.
Sunndalsøra er kommunesenteret i Sunndal kommune på Nordmøre. Det lille tettstedet har drøyt 4100 innbyggere.
Sunndal Muslimisk (sic) Trossamfunn (som er oppført med dette navnet i Brønnøysundregistrene), har rundt 360 medlemmer og har kalt den nye moskeen Al-Taqwa.
Sunndal kommune fikk i 2020 Bosettingsprisen fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) for godt bosettingsarbeid for kvoteflyktninger. Mellom 2021 og 2023 tok kommunen imot 473 krigs- og kvoteflyktninger.
Det ble for mange, så tallet for 2024 ble redusert til 60.
Likevel kom det 78, ifølge de siste tallene fra IMDI.
I tillegg til kommunens eget inntak av utlendinger, driver Hero Norge statlig asylmottak i den lille elveosen innerst i Tingvollfjorden.
Kvinnfolk-rommet var uferdig
I 2009 var det bare et sted mellom fem og femten muslimer som gikk i moskeen her.
Da lokalavisens journalist i 2017 var eneste kvinne til stede på en nyåpning av den daværende moskeen, var 40–50 menn fra 12 land innom fredagsbønnen. De to politimennene Øystein Thorsen og Espen Bakk hadde den gangen møtt frem og kastet glans over arrangementet, og ble naturligvis avbildet i avisen.
Det var kanskje ikke så rart at journalisten var eneste kvinne til stede. Det adskilte rommet, der kvinner skulle segregeres, var ennå ikke klart:
[…] menigheta har satt lokalet i bedre stand, og de har lagt inn bønneteppe, hvor stripene viser hvor man skal stå. Fortsatt gjenstår det å få laget rommet hvor kvinnene skal være og få åpnet en egen inngang fra gangen til dem.

Sunndalsøra, med Hydros smelteverk prominent plassert og ny moské i en av bygningene ved foten av fjellet til høyre. (Foto: Hydro)
Også helgens moské-åpning hadde representanter for øvrigheten til stede.
- Ordfører Ståle Refstie stod for snorklippingen.
- Politistasjonssjefen var på plass.
- Sogneprest Jan Fredrik Laskerud var der, men måtte videre for å holde gudstjeneste i Hov kirke.
– Det er flott at de forskjellige trossamfunnene er åpne og viser hverandre gjensidig respekt, sa sognepresten.
Innredet på dugnad
«Gudfryktig» er en av betydningene av moskeens arabiske navn. Den er oppkalt etter en moské i den kurdiske byen Kalar, sier styremedlem Arkan Osman Mohammad Reza til Aura Avis. Samme navn brukes også av mega-moskéer i Australia, Indonesia og andre steder i verden.
Åpningen sammenfalt med feiringen av eid al-fitr, avslutningen på ramadan.
Bygningen ble kjøpt i fjor høst. Moskeen er blitt en realitet ved hjelp av frivillig arbeid og gaver, forteller Reza.
Sunndalingen Joar Sæther ble takket av Helane Akan Osman i åpningstalen, for at han gjennom årene har hjulpet moskeen med lokaler. Det nye bygget ble også kjøpt fra nettopp Sæther og en annen eier.
Torstein Ottem fikk en takk for å ha hjulpet til med å hente det store gulvteppet i tide, etter forsinket levering fra Tyrkia.
Politiet ble takket for at de i årevis har voktet fredagsbønnene.
Gratis teppelegging
– Det muslimske miljøet har opplevd rørende mye velvilje og hjelp, fortalte Reza til Aura Avis.
Et eksempel er rørleggeren som kom og hjalp, selv om han hadde høygravid kone. Det samme med den polske gulvleggeren som la teppene i moskeen gratis. Da Reza takket ham, svarte gulvleggeren «ord som kommer fra hjertet er mer verdt enn penger».
– Denne moskeen er bygget av både muslimske og ikke muslimske hender. Den er et symbol på ekte integrasjon, og vi har aldri opplevd konflikter her i lokalsamfunnet. Her på Sunndalsøra opplever vi at når vi respekterer hverandre, så blir forskjellene også en styrke for lokalsamfunnet, sa Osman i talen.
– Takk til Sunndalsøra, en liten by som er et forbilde for tro, tillit og samhold i Norge, oppsummerte han.
Kjøp Hans Rustads bok om Trump her! E-boken kan du kjøpe her.