AUF går i spissen for at landsmøtet til Ap skal vedta Israel-boikott. AUF-leder Gaute Skjervø tror det er fullt mulig å få med partiet og fagbevegelsen på boikott. Mange lag og forbund er allerede på samme standpunkt.

Skjervø møtte Unge Høyres Ola Svenneby i Politisk kvarter. Der deltok også Marte Heian Engdal som observatør. Hun mente at en boikott ikke vil ha noen virkning, men heller styrke det hun kalte israelernes bunkersmentalitet. Israelerne har levd med konflikten i mange tiår, og 7. oktober var et vannskille. Norge har allerede et svært kjølig forhold til Israel, og en handling Israel vil oppfatte som fiendtlig, vil lukke de dørene som ennå måtte være åpne.

Ola Svenneby mente det samme. Norge vil spille seg selv ut over sidelinjen. De senere år har utviklingen gått mot en tilnærming mellom de arabiske landene og Israel. Det er den utviklingen vi må støtte.

Men i begynnelsen av sendingen sa Svenneby at han delte Skjervøs beskrivelse av situasjonen: at Israel bomber og palestinske barn dør. Han nevnte ikke konteksten.

Heller ikke Skjervø var interessert i kontekst. Han endte alle resonnement med «barna i Gaza». Det var det ultimate argument som vippet alle andre av pinnen.

Rett før Politisk kvarter hadde Åse Marit Befring fortalt at familien til en 22 år gammel palestiner i Nord-Gaza hadde gravlagt sønnen som var drept av Hamas. Han hadde ledet an i demonstrasjonene mot Hamas. Demonstrantene mener Hamas overhodet ikke bryr seg om sivilbefolkningen. Hadde de det gjort, ville de for lengst frigitt de gjenværende gislene, men Hamas vil bruke dem til å presse Israel til å avslutte krigen og trekke seg ut. De vil ikke gi fra seg våpnene. Dette ønsket om seier midt i nederlaget er Hamas’ politikk i praksis.

Det spesielle med Skjervøs posisjon er at han kan få landsmøtet med på en Israel-boikott. Da vil Ap ha radikalisert seg selv før valget. Høyre og FrP er ikke spesielt opptatt av Israel, men de ser når de får gratispoeng.

Et boikottvedtak som vedtatt politikk, vil være en formalisering av en Israel-fiendtlig linje som Ap-regjeringen og Sp fulgte fra start. Det vil ikke koste Israel, men Norge.

Skjervø viser hele tiden til boikotten av Sør-Afrika. Men den boikotten var ikke spesielt vellykket. Dette er en myte som venstresiden trøster seg med. Den skal bekrefte at deres moralske overtak har et historisk grunnlag som fortsatt gjelder.

Norge har allerede et anstrengt forhold til USA, og hvis Norge gjør som Skjervø anbefalte – stiller seg i spissen for små og mellomstore land, og i praksis vil disse være islamske, vil det kunne ha store omkostninger for Norge.

Som Heian Engdal og Svenneby var inne på: EU-landene er ikke enige, de ser an situasjonen og tror ikke tiden er inne for demonstrative utspill. Hamas har spilt seg selv ut over sidelinjen, og det er palestinerne som betaler prisen.

Hvis Ap blir det ledende partiet som betrakter Trump og Netanyahu som illiberale, autoritære ledere de er motstander av, vil de ta et stort skritt til venstre. Da havner Ap i et selskap det kan bli vanskelig å forlate uten skrammer.

De har jo ører i State Department. Skjervø har sammenlignet Trump med Hitler. Hvis Skjervø setter kursen for norsk Midtøsten-politikk, vil nok Marco Rubio få det med seg.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.