Miljøorganisasjonen Zero har lansert et forslag til en «kommunal kraftpakke» for å gjøre det mer attraktivt for norske kommuner å si ja til utbygging av vindkraft på land.

Forslaget innebærer en «pre-produksjonsavgift» som kommunene skal motta fra konsesjon er godkjent og frem til kraftproduksjonen starter, skriver Nationen.

Dette kommer i en tid hvor utbyggingen av vindkraft på land i Norge har stoppet opp, med ingen nye vindkraftverk koblet til strømnettet de to siste årene.

Zero mener det er mulig å øke vindkraftproduksjonen på land med 7 TWh de neste fem årene for å bidra til utslippskutt og sikre energiforsyningen.

Zero-leder Stig Schjølset understreker at det er viktig at kommunene fortsatt har mulighet til å si nei til vindkraftprosjekter, og at det må tas større hensyn til naturen enn tidligere. Samtidig peker han på at økonomiske insentiver kan bidra til å motivere kommunene.

I dag tjener kommuner penger på vindkraft gjennom eiendomsskatt og produksjonsavgift, men det tar gjerne rundt ti år fra en kommune sier ja til utbygging til produksjonen er i gang.

Zero foreslår derfor en pre-produksjonsavgift på 0,7 øre per KWh forventet kraftproduksjon, hvorav 0,2 øre per KWh skal gå til en kommunal tilskuddsordning for natur- og friluftstiltak.

Zero presenterer tre mulige løsninger for hvordan denne avgiften kan finansieres uten å belaste kraftselskapene: ved at avgiften blir fradragsberettiget i grunnrenteskatten, ved lavere selskapsskatt for utbygger, eller ved at staten forskutterer avgiften som deretter tilbakebetales gjennom grunnrenteskatten.

Schjølset mener også at vindkraftutbygging i større grad bør prioriteres på allerede utbygde områder («grå arealer») som langs motorveier, i havner og ved industriparker, for å unngå inngrep i viktig natur.

Han understreker også behovet for at utbyggere som må gjøre naturinngrep, kompenserer for dette ved å restaurere tilsvarende naturarealer.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.