Falsterbo Horse Show er Sveriges mest kjente ridestevne. Da de nylig huket en arabisk hovedsponsor, skiftet de navn til Al Shira’aa Falsterbo Horse Show. Etter sterke reaksjoner er beslutningen nå omgjort.
Document dekket denne saken for en måned siden, da det svenske hesteshowet fikk et arabisk navn. Hestesporten står sterkt i Midtøsten, og eieren av Al Shira’aa Stables er en prinsesse tilknyttet Abu Dhabis kongefamilie. Stallen har allerede knyttet til seg hestestevner i England og Tyskland.
Jan-Olof (Jana) Wannius, styreleder for Falsterbo, hevdet hardnakket at ingenting ville bli annerledes enn før, selv med en arabisk hovedpartner. Men mange så altså annerledes på tingene. Ifølge Wannius eskalerte debatten i en slik grad at det overskygget selve konkurransen og arrangementet. Utstillere og sponsorer trakk seg, og folk luftet sin tydelige misnøye. Den seneste månedens proteststorm har tydeligvis rystet arrangørene.
I gårsdagens pressemelding sier Wannius:
– Denne avtalen ble arbeidet fram med de største forhåpninger og entusiasme. Å bli en del av Al Shira’aas satsing, sammen med blant annet Hamburg og Hickstead, mente vi at vi skulle løfte disse klassiske og historiske konkurransene sammen. Men det hatet og de ulike truslene som har blitt rettet mot Al Shira’aa, mot H.H. Sheikha Fatima bint Hazza bint Zayed Al Nahyan, mot meg personlig og mine medarbeidere, har vært helt urimelige.
I samme pressemelding er det kommunikasjonssvikt som får skylden:
– Falsterbo mislyktes med å kommunisere vår beslutning og hva som var hensikten med det langsiktige samarbeidet (….) Falsterbo Horse Show har hele tiden stått, og står for, Tradisjon og Fornyelse.
Når man leser Wannius’ uttalelser for en knapp måned siden, øyner man muligens litt av kommunikasjonsfeilen som ble begått: «Vi lever i en ny verden nå», understreket han. «Man må tilpasse seg nye realiteter.»
Kan hende nådde ikke dette budskapet frem. Eller så falt det ikke i god jord. For mange forstod utmerket godt hva dette gjaldt: De motstridende interessene av penger versus en elsket, svensk tradisjon. I de senere år har svenskene vært tause og tafatte vitner til mange slike nye realiteter. Nasjonens egne institusjoner og kulturbærere slokner og forsvinner under det såkalte fremskrittet.
Denne gangen rant det altså over for mange, og Falsterbo Horse Show måtte motvillig endre kurs. Et ridestevne kan virke bagatellmessig i disse dager, men det er en god indikasjon på at selv godlynte, høflige svensker begynner å få nok av arabisk innflytelse. Sist, men ikke minst, viser denne historien at det faktisk kan nytte å plante føttene i bakken og si at nok er nok.