EU svarer på Russlands krav om lettelser i sanksjonene med å trappe opp arbeidet med en 17. sanksjonspakke. Russland raser.

– Dette viser at europeiske land ikke ønsker fred, hevder Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov, ifølge nyhetsbyrået AFP. (NTB-Bibiana Piene)

Opphevelse av sanksjoner er blant kravene Putin har stilt for å akseptere en 30 dagers pause i angrep mot energiinfrastruktur samt skipsfart i Svartehavet. Men dette ble blankt avvist av EU på Ukraina-toppmøtet i Paris torsdag.

24. februar vedtok EU sin 16. sanksjonspakke mot Russland. Kun én måned senere vedtar EU sin 17. sanksjonspakke. Men arbeidet er fortsatt i en tidlig fase, sier EU-diplomater til EU Observer.

Noen lettelser i sanksjonsregimet kommer ikke på tale, ifølge deltagerne på møtet i Paris.

– Dette er ikke tiden for å lette på sanksjonene. Russland spiller et spill, konkluderte den britiske statsministeren Keir Starmer, i en uttalelse både EU-toppene Ursula von der Leyen og Antonio Costa og vår egen statsminister Jonas Gahr Støre stiller seg bak.

Slag i trynet på Trump

USAs Donald Trump har signalisert at han ønsker lettelser i sanksjonsregimet for å få til en avtale om våpenhvile med Russland.
Derfor kan EUs vedtak anses som et slag i trynet på Trump.

EU mener de sitter med alle kortene i sanksjonspolitikken.

– Trump har tilsynelatende lovet Putin noe han ikke kan levere. Som kun EU kan levere, sier seniorforsker Jacob Funk Kierkegaard ved tankesmia Bruegel i Brussel til avisa Politiken.

Kierkegaard tror ikke EU vil bøye av, selv om Trump velger å øke tollsatsene.

– Det er helt klart min vurdering at om Trump tvinger EU til å velge mellom USA og Ukraina, så velger vi Ukraina, sier han.

Problemet til EU er selvsagt at de mangler militær styrke, og uten USA er Europa hjelpeløse hvis de sender tropper inn i Ukraina.

Det er også en del eksperter som ikke støtter tanken om at Putin vil angripe Europa hvis han vinner krigen. Tross alt har Russland kun okkupert rundt 20 prosent av Ukraina etter over tre år med krig (eller 11 år, hvis man starter fra 2014).

Ungarn kan stanse vedtaket

Hverken Ungarn eller Slovakia deltok på møtet i Paris. Begge disse landenes regjeringer ser veldig annerledes på situasjonen. De kan forhindre at sanksjonspakken blir vedtatt, ettersom et slikt vedtak må være enstemmig.

Det er stor bekymring for at Viktor Orbán vil forhindre dette vedtaket, som blant annet vil bety at sanksjonene som gjør det mulig å fryse russiske penger i europeiske banker vil bli opphevet.

 


Kjøp «Den usynlige energikrigen. Fra Kennedy-attentatet til Nord Stream-sabotasjen» av Alf R. Jacobsen her!

Den usynlige energikrigen av Alf R. Jacobsen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.