
CSU-leder Markus Söder, CDU-leder Friedrich Merz med SPD-lederne Lars Klingbeil og Saskia Esken. Foto: Kay Nietfeld / DPA via AP / NTB.
Et forhandlingsdokument som er utgangspunkt for koalisjonsforhandlinger mellom CDU/CSU og SPD i Tyskland, viser stor avstand mellom partene i sentrale spørsmål som migrasjon, skatt, sosialytelser, pensjon, familiepolitikk, forsvar og klima- og energipolitikk.
Spesielle arbeidsgrupper på flere politikkområder har gjort forarbeider som har resultert i et dokument på 162 sider, men fra og med fredag vil forhandlingene med sikte på å danne ny regjering i Tyskland skje på ledernivå, opplyser Die Welt.
Avstanden er stor og spørsmålet er om det finnes tilstrekkelig kompromissvilje mellom kristelig-demokratene og sosialdemokratene til å komme i havn.
På migrasjonsfeltet har CDU-leder Friedrich Merz tidligere lovet nye asylprosedyrer, retursentre i tredjeland og utvidet bruk av tvangsreturer, men SPD avviser alt sammen.
CDU/CSU ønsker å redusere de sosiale ytelsene til de som må forlate landet «til det som er konstitusjonelt nødvendig». CDU/CSU insisterer også på å prioritere naturalytelser fremfor kontantytelser for flyktninger.
Unionspartiene vil redusere selskapsskatten fra dagens 30 prosent med ett prosentpoeng i året, men det avviser SPD.
Det er heller ikke enighet om en reform av inntektsskatten. Sosialdemokratene vil øke toppskatten fra 42 til 47 prosent, skattesatsen for de rike fra 45 til 49 prosent og skattesatsen på private kapitalinntekter fra 25 til 30 prosent. Formuesskatten bør også gjeninnføres. CDU/CSU avviser alt dette. Det er også strid om SPDs krav om å avskaffe skattefradraget for ektepar, mens CDU og CSU ønsker å beholde det.
Uenigheten gjelder videre pensjoner,
SPD ønsker å fastsette pensjonsnivået «permanent til 48 prosent» av gjennomsnittsinntekten. CDU/CSU ønsker ikke å forplikte seg til en prosentsats.
familiepolitikk,
SPD ønsker «en landsomfattende innføring» av gratis «skole- og barnehagetilbud for alle barn og unge i Tyskland». CDU/CSU avviser dette.
og ikke minst klima- og energipolitikk:
CDU/CSU ønsker å reversere EUs beslutning om å fase ut nye biler med forbrenningsmotor fra 2035. SPD, derimot, ønsker å holde fast ved det og «kun tillate nullutslippskjøretøy fra 2035».
I den sammenheng strides partene også om kjernekraft:
CDU/CSU anerkjenner en mulig «viktig rolle» for kjernekraft. I tillegg til forskning på nye typer fusjonsreaktorer ønsker CDU og CSU også å se på muligheten for å ta nedlagte kjernekraftverk i bruk igjen. SPD holder fast ved utfasingen av atomkraft.
Heller ikke forsvarspolitikken er det enighet om. SPD avviser EUs krav om økning i forsvarsutgiftene opp mot 3,5 prosent av BNP.
CDU/CSU ønsker å gå tilbake til verneplikten – den ble suspendert i 2011 og skal oppheves. SPD går derimot inn for en «ny militærtjeneste» basert på frivillighet.
CDU/CSU vil ellers redusere utviklingshjelpen, men det vil ikke SPD.
Merz hadde mål om å bli statsminister innen påske, men har ikke det lenger, skriver Die Welt.
Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!