Amerikansk etterretning ser ikke uventet på Kina som den største trusselen mot USAs hegemoni i verden, både økonomisk, teknologisk og militært.

At Kina er USAs største utfordrer, er egentlig nokså selvinnlysende, siden USA og Kina er de to soleklart største økonomiene i verden. USA leder dog rent militært, men kineserne utnytter sin strategi med femte generasjons krigføring på en meget effektiv måte.

USAs etterretningsdirektør Tulsi Gabbard presenterte nettopp sin årlige sikkerhetsrapport, og her er konklusjonene klare og tydelige, ifølge NTBs velkjente journalist Nils-Inge Kruhaug.

– Etterretningsorganisasjonenes vurdering er at Kina er vår dyktigste strategiske konkurrent, slo hun fast under en høring i etterretningskomiteen i Senatet.

– Under president Xi Jinpings ledelse forsøker Kina å posisjonere seg som en ledende makt på verdensscenen, både økonomisk, teknologisk og militært.

Kina øker sin mengde av hypersoniske våpen, stealth-fly, avanserte ubåter og våpen for å drive cyberkrigføring og krigføring i verdensrommet. Dette utgjør en åpenbar trussel for USA, ifølge Gabbard.

– Samtidig med at de gjerne vil utvikle og opprettholde gode forbindelser med USA og Trump-administrasjonen for å kunne fremme sine interesser og unngå konflikt, bygger de opp sin militære evne. Dette gjør de delvis for å stå godt rustet i tilfelle en militær konflikt med USA i spørsmålet om Taiwan.

Også Kinas økende betydning i verdenshandelen skaper utfordringer for USA. Trump har som kjent gått til motangrep ved å innføre toll på kinesiske varer. Fentanyl utgjør en annen trussel som koster titusenvis av amerikanske liv hvert år.

Gabbard nevner også kunstig intelligens og legemidler.

– Kina har også som mål å konkurrere innenfor andre kritisk viktige bransjer, som utvikling av kunstig intelligens (KI), bioteknologi og farmasøytisk industri, påpekte hun.

USAs største problem i den sammenheng er ifølge Gabbard at kinesiske myndigheter subsidierer viktig industri, noe som bidrar til lavere kostnader, mindre strengt regelverk, økt produksjonskapasitet og styrket konkurranseevne.

– Beijings strategi har resultert i en ledende posisjon i mange deler av disse sektorene og forsyningskjedene som støtter dem, sa hun.

Kruhaug nevner ikke Russland i sin sak. Men selv Trump-kritiske New York Times fremhever det faktum at Gabbard fremhever Russland som en trussel, faktisk i overskriften: «USAs etterretningsrapport sier at Russland fortsatt er en vedvarende trussel.»

Amerikanske etterretningstjenester skrev i en årlig rapport tirsdag at Russland fortsatt er en «vedvarende potensiell trussel mot USAs makt, tilstedeværelse og globale interesser».

Dette passet kanskje inn i det norske narrativet, ofte representert av nevnte Kruhaug, om at Trump så å si er en alliert av Putin.

 


Kjøp Hans Rustads bok om Trump her! E-boken kan du kjøpe her.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.