Grøntprodusenten Hans-Albert Huseby ved Huseby Gård i Lier har 180 arbeidere på lønningslisten, men sliter med å rekruttere nok ansatte, spesielt i sesongperioder.
Huseby forteller til Nationen at interessen fra norske arbeidssøkere er svært lav.
Huseby Gård er en stor produsent av grønnsaker og importerer også varer utenfor sesong for å opprettholde drift og sysselsetting.
Både Hans-Albert Huseby og hans far, Amund Huseby, har merket en stor endring i rekrutteringsgrunnlaget de siste tiårene. Der det tidligere var mange lokale ungdommer som jobbet på gården, er det nå svært få nordmenn som søker seg dit.
Størsteparten av de ansatte ved Huseby Gård kommer fra Polen, Ukraina og Vietnam.
Den svake norske kronen har imidlertid gjort det mindre attraktivt for polske arbeidere å komme til Norge. Et forsøk på å rekruttere 18 arbeidere fra Nepal ble nylig avslått av Utlendingsdirektoratet (UDI) på grunn av bekymringer om retur etter endt kontrakt, noe som kostet bedriften 120.000 kroner i søknadsgebyr.
Norsk Gartnerforbund deler utfordringene til Huseby og mener det er behov for å forenkle prosessen for å få arbeidstillatelse for sesongarbeidere. De ønsker også at profesjonelle aktører som Norske Landbrukstenester skal kunne ansette og leie ut arbeidskraft til bøndene, for å lette arbeidsgiveransvaret.
En annen utfordring er at mange sesongarbeidere ønsker å jobbe mer enn det norske arbeidsmiljølovverket tillater, da de primært kommer til Norge for å tjene penger.
Gartnerforbundet jobber med et innspill til myndighetene om muligheter for unntak fra arbeidstidsbestemmelsene for grøntnæringen, liknende ordninger som finnes i petroleumsnæringen.
Til tross for byråkrati og utfordringer med rekruttering, fortsetter Huseby Gård å satse på nettverk og gode relasjoner for å sikre tilstrekkelig arbeidskraft gjennom sesongen.
Dermed ser det ut som landbruksminister Nils Kristen Sandtrøen og arbeidsminister Tonje Brennas drøm om å fylle arbeidslistene med norske, arbeidsomme «Gerhardsen-ungdommer», forblir nettopp det – en drøm.