Vi er vant til at kjente stemmer til skuespillere levendegjør tekst i lydbøker vi lytter til. Utviklingen av kunstig intelligens (KI) er derimot i ferd med å bli en sterk konkurrent. Det begynner å bli teknologisk mulig å klone en persons stemme digitalt og gjenskape den via KI.
I Norge foregår det nå diskusjoner rundt denne tematikken, både utfordringene og mulighetene utviklingen av KI innebærer for framtidas lydbokstemmer. I Sverige er de allerede i gang.
Nylig introduserte svenske Storytel KI-genererte stemmer for 25 ulike utgivelser, som de hevder vil gjøre lydbokopplevelsen mer personlig. Nå har de lansert Voice Switcher, der lydboklytterne får mulighet til å velge stemmer de liker. Dette skriver Bok & bibliotek.
«Jeg ville aldri solgt stemmen min til KI-generering», sier skuespiller Kim Haugen. Han har lånt stemmen sin til 179 av titlene i Storytels katalog. «KI tar jo over mye, men jeg tenker det er viktig at vi holder igjen, ellers risikerer vi å gjøre oss overflødige. Man må ikke miste kontrollen. Jeg vil ha kontroll på mitt eget stoff og eie min egen stemme».
Arbeidet med rettigheter og regulering av KI-bruk er noe mange er opptatt av, ikke minst Norsk Skuespillerforbund.
«Vi ønsker ikke å forby KI, men ivareta skuespilleres rettigheter til egen kropp og stemme i møte med teknologien», uttaler Per Emil Grimstad, leder i Norsk Skuespillerforbund. «KI som verktøy har kommet for å bli, men det er ekstremt viktig at vi er på, følger med og får regulert dette på en god måte», mener Grimstad.
En av dem som står bak både tekst og stemme til bøkene sine, er Erlend Loe. Han er blant de forfatterne som foretrekker å selv lese inn bøkene han har skrevet. Hva tenker han om innleserstemmer generert med kunstig intelligens?
«Det er en utvikling jeg frykter, men sånn det er i dag, kan ikke KI erstatte autentisiteten og varmen i en menneskelig stemme. Jeg ville aldri vurdert å lytte til en bok med en autogenerert stemme. Det oppleves som en slags grotesk utprøving av KI. Jeg tror ikke det har kommet for å bli», sier Loe til Bok & bibliotek.