Victoria terrasse i Oslo blir fredag 21. mars formelt fredet av Riksantikvaren med en storstilt markering utenfor bygningskomplekset fra klokken 12.00.
Forslaget til fredningen ble sendt ut til høring i fjor sommer.
– Victoria Terrasse er et storslagent byggverk og en del av vår felles arv. Her møter vi historier om kulturliv, krigshistorie og statsforvaltning gjennom 120 år. Med fredningen sørger vi for å ta vare på et av de viktigste kulturminnene i landet, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Se historisk bildegalleri av Victoria terrasse her (til fri bruk)
– Høy arkitektonisk verdi
Victoria terrasse ble først bygget som påkostet boligkompleks fra slutten av 1800-tallet. Mellom 1891 og 1895 bodde Henrik Ibsen i Sydkvartalets hjørneleilighet, der han blant annet skrev «Byggmester Solness» og «Lille Eyolf».
Det er Utenriksdepartementet (UD) som i dag holder hus i Victoria terrasse, noe de har gjort siden 1905.
Under andre verdenskrig var eiendommen hovedkvarter for Gestapo og det nazifiserte norske Statspolitiet.

foto: Riksantikvaren
– Victoria terrasse er et staselig eiendomskompleks med høy arkitektonisk verdi, som ligger som et smykke midt i Oslo. Bygningene har også en unik plass i norsk historie. Her er det blitt holdt statsråd, det har vært statsministerbolig, og samtidig huser det minnene etter et av de mørkeste kapitlene i norgeshistorien, sier riksantikvar Hanna Geiran.
– Fredningen har ligget i kortene i mange år, men ble aktualisert ved planer om salg av eiendommen. Det er svært gledelig at denne eiendommen nå formelt får statusen av nasjonal verdi. Dette er et viktig kulturminne for folk i Oslo, men det har også høy kulturhistorisk verdi for hele Norge, sier Geiran.
Fredningen gjelder for bygningskompleksets fasade, og tilbygget fra 1963 mot Drammensveien. I tillegg er deler av interiøret, inkludert tre trapper, to fengselsceller i kjelleren og Henrik Ibsens leilighet fredet.

foto: Riksantikvaren
Eiendommen skal selges
Det er staten ved Statsbygg som eier bygningskomplekset.
I 2023 fikk Statsbygg i oppdrag av Kommunal- og distriktsdepartementet å planlegge for et fremtidig salg av eiendommen.
– Riksantikvarens fredningsvedtak er et viktig premiss for salget av Victoria terrasse, sier Harald Vaagaasar Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg.
– Med dette vedtaket blir det enklere for en framtidig kjøper å vite hva fredningen innebærer av muligheter for fremtidig utvikling og bruk av eiendommen, sier Nikolaisen.
UD skal etter planen flytte ut i 2026.
– Victoria terrasse har vært et godt hjem for Utenriksdepartementet, og vi er stolte over at dette ærverdige bygningskomplekset nå er fredet. Vi ser fram til å følge med på hva bygningene vil huse når departementet neste år flytter til nye lokaler i Regjeringskvartalet, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Den staselige Victoria terrasse-eiendommen blir nå fredet. Her sett fra Vika terrasse.