EU-kommisjonen har godkjent bruk av UV-behandlet pulver fra gule melormer i flere matvarekategorier fra 10. februar 2025. Dette kan innebære at pulveret vil bli brukt i produkter som brød, kaker og pasta som selges i Norge.

– Inntil 4 prosent av maten kan fylles med pulver fra gule melormer, som kan brukes i dagligdagse varer som brød, kaker, pasta, ost og frukt- og grønnsakkompotter, skriver NRK.

Pulveret beskrives som en kilde til proteiner, fett og fiber, og FAO (FNs organisasjon for ernæring og landbruk) mener at insekter som mat kan bidra til en mer bærekraftig matproduksjon.

Samtidig er det skepsis blant forbrukere:

– Jeg blir kvalm av å tenke på at det skal være insekter i brødet mitt, sier Vilde Varfjell (18) til NRK.

Vegetarentusiast og kokebokforfatter Hanne-Lene Dahlgren ser likevel potensial i insekter som matkilde fra et bærekraftsperspektiv, selv om hun ikke ønsker å spise det selv.

– Jeg ser dette som et skritt mot en mer variert og miljøvennlig matkultur. Likevel må jeg slå et slag for alle de hundrevis av kornsorter, planter og belgvekster som er for lite spist i vår del av verden. Det er mer enn nok bærekraftig protein å hente der, sier hun til statskanalen.

Mattilsynet informerer om at matvarer som inneholder melormpulver skal merkes tydelig.

– Hvis man for eksempel kjøper en matvare som inneholder dette melorm-pulveret, så skal det i ingredienslisten stå «UV-behandlet pulver av Tenebrio molitor-larver (gul melorm)», sier seniorrådgiver Svanhild Vaskinn i Mattilsynet.

Det er også påpekt at personer med skalldyrallergi kan få en allergisk reaksjon ved inntak av melormpulver, og at dette også skal merkes.

 

Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.