Jommen ser vi her. FriFagbevegelse, en bastion for rødgrønn ideologi, presenterer stolt en meningsmåling som viser et knapt flertall for venstresiden. At Arbeiderpartiet troner øverst er knapt en bombe når målingen kommer fra denne kanten. Men la oss se litt nøyere på hva som egentlig skjuler seg bak disse tallene.
– Alle piler peker i retning av et parti som har mye høyere tillit blant velgerne enn bare for noen måneder siden, sier Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, til FriFagbevegelse. Vel, valgforskeren er vel knapt nøytral i denne saken, gitt hvem han uttaler seg for.
Det mest avslørende er kanskje hvor Ap henter sine nye velgere fra. Joda, de er størst, men sliter altså med å stjele velgere fra høyresiden.
Ap er det eneste partiet som ser 20-tallet på Opinions ferske meningsmåling for FriFagbevegelse og Dagsavisen.
Men hvem er disse velgerne? Jo, de kommer i all hovedsak fra andre rødgrønne partier som SV, Sp og MDG. Dette er altså en intern rokering på venstresiden, ikke en reell økning i oppslutning fra folk som ønsker en annen politisk kurs.
Høyre-leder Erna Solberg er krystallklar på hva hun mener om Aps «suksess»:
– Jeg tror årsaken er at folk ser at denne regjeringen fører en klar venstresidepolitikk. Og at Ap ikke er et alternativt for folk som vil ha ny politikk.
Nettopp! Ap mobiliserer knapt velgere fra borgerlig side. Kun 6,3 prosent kommer fra Høyre og latterlige 0,7 prosent fra FrP. Dette forteller oss at det knappe «flertallet» er basert på en samling av de allerede overbeviste på venstresiden, samt noen hjemmesittere som kanskje har latt seg blende av glansbildet rundt Stoltenbergs retur.
Sp, som har forlatt regjeringen, lekker for øvrig velgere til borgerlig side.
– Nå stemmer hver fjerde Sp-velger fra 2021 på enten Høyre eller FrP. Dette er en utvikling vi kan like, sier Solberg.
Så mens FriFagbevegelse jubler over et knapt rødgrønt flertall, er realiteten at Ap sliter med å overbevise folk som ønsker en reell endring.
Denne målingen lukter mest av bestillingsarbeid fra venstresiden for å skape en illusjon om momentum. Vi får se til høsten om dette «flertallet» holder vann, eller om velgerne ønsker en regjering som representerer et bredere spekter av befolkningen.