Selskapet Cortus Energy begjærte seg selv konkurs i Solna tingrett onsdag. Det betyr at nok et svensk selskap som lovet å levere en «grønn omstilling», kaster inn håndkleet.
– Jeg har ingen kommentar, sier tidligere styremedlem Maria Wetterstrand til Samnytt.
Wetterstrand sitter også i Riksdagen for Miljöpartiet.
Cortus Energy ble dannet i 2006. Målet var å «redde verden» ved å omdanne biomasse til biogass, som ble ansett som fremtidens drivstoff for kjøretøy. Bilprodusenter som Saab og Volvo satset på det.
Klimabevegelsen lover hele tiden flere «grønne løsninger», som klimavennlig flydrivstoff og «grønt» kull. Men den økonomiske suksessen utgår hvis ikke satsingene får nok skattemidler.
I mars 2019 leverte Wetterstrand en regjeringsrapport til den daværende rødgrønne regjeringen der hun anbefalte at 30 prosent av alt flydrivstoff skulle være fornybart innen 2030.
Cortus Energy steg kraftig på børsen, med en oppgang på hele 40 prosent på en eneste dag. Dette tjente Wetterstrand godt på, siden hun eide 610.000 aksjer i selskapet. Det hele oser av inhabilitet.
I mellomtiden har Cortus Energy gått inn på enda et felt: industriell produksjon av «grønt stål». Tanken er at Cortus Energys biogass og grønne kull skal brukes i Höganäs ABs stålproduksjon. Det blir selskapets eneste kommersielle anlegg.
Cortus Energy klarte dog ikke å tjene penger, og flere hundre millioner svenske kroner forduftet, med et totalt underskudd for årene 2020 til 2024 på over 300 millioner svenske kroner.
Kapitalbehovet for å holde virksomheten flytende steg kontinuerlig.
I begynnelsen av mars i år ble det innkalt til en ekstraordinær generalforsamling for å hente inn mer aksjekapital gjennom en ny emisjon.
To uker senere, onsdag denne uken, kunngjorde selskapet i en pressemelding at det begjærer seg selv konkurs ved Solna tingrett.
Styret i Cortus Energy AB har i dag besluttet å begjære selskapet konkurs. Konkursbegjæringen vil bli levert til Solna tingrett i dag, onsdag 19. mars.
Konkursbegjæringen omfatter også selskapets datterselskaper Cortus AB, Cortus Engineering AB og Cortus Intressenter AB.
På konkurstidspunktet var Avanza Pension Cortus Energys største aksjonær med drøyt ti prosent av aksjene. Dermed vil flere pensjonister få lavere pensjon enn forventet. Flere andre pensjonsfond har satset store summer på såkalte grønne selskaper.
Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp e-boken her!