EU har foreslått en ny returordning der avviste asylsøkere kan sendes til tredjeland mens de venter på hjemtransport. I tillegg vil unionen innføre felles prosedyrer for uttransportering av migranter.

Som en del av denne ordningen vil medlemslandene få mulighet til å etablere utvisningssentre utenfor Europa. Returforordningen, som ble presentert tirsdag, beskrives som «siste brikke» i EUs Asyl- og migrasjonspakt.  

Behov for ny returpolitikk

EUs returpolitikk har i lang tid vært ineffektiv. Dagens regelverk forhindrer at avviste migranter sendes til tredjeland, men dette foreslås endret efter press fra blant andre Italias statsminister Giorgia Meloni.  

En stor andel avviste asylsøkere returnerer aldri til hjemlandet. For å øke andelen foreslår EU flere nye tiltak, blant annet at et returvedtak fra ett medlemsland skal gjelde i hele EU. Dette skal hindre at avviste asylsøkere sender nye søknader i et annet land.  

Motstand fra opprinnelsesland

Andre tiltak inkluderer lengre interneringstider for avviste migranter og innreiseforbud i hele Schengen-området. Returregelverket fra 2008 har vist seg ineffektivt, da juridiske gråsoner har gjort det vanskelig å håndheve vedtakene. Idag returnerer bare tyve prosent av dem som formelt er pålagt å forlate EU.  

Selv med strengere regler står EU overfor en stor utfordring: Mange opprinnelsesland nekter å ta imot egne borgere. Flere EU-land foreslår derfor at unionen innfører sanksjoner mot land som ikke samarbeider om returordningen.  

Europeisk høyredreining

De nye reglene er ikke endelige da både medlemslandene og EU-parlamentet må godkjenne dem. De regnes som strenge i Brussel-sammenheng og reflekterer en politisk høyredreining både i medlemsstatene og i EU-parlamentet.  

EUs Asyl- og migrasjonspakt skal efter planen tre i kraft i 2026. Pakten har som mål å stoppe grunnløse asylsøknader allerede ved ankomst til Europa.  

Den nederlandske regjeringen har etterlyst «innovative løsninger» for å forbedre returpolitikken og vurderer å etablere et utvisningssenter i Uganda. Her vil avviste asylsøkere kunne oppholde seg mens de venter på å bli sendt tilbake til hjemlandet, skriver De Telegraaf.  

Motstand fra venstre

Tidligere forsøk på å reformere returpolitikken har mislykkes – i hovedsak på grunn av motstand fra venstreorienterte partier i EU-parlamentet. Ironisk nok har dette ført til at EU-kommisjonen nu foreslår en enda strengere versjon av regelverket.  

 

Kjøp
«Europas underlige død»!

Kjøp Jean Raspails roman
«De helliges leir»!
 

Du kan også kjøpe den som e-bok.

Ytringsfriheten
er under angrep.
Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.