For våre faste lesere er det verd å merke seg at gjengangeren i våre spalter, selskapet FREYR, nå har døpt seg om til T1 Energy, og igjen har foretatt en «strategisk omstilling» – denne gang til et solenergiselskap som sverger å bygge solenergi og batterilagring i Texas. Metamorfosen skjedde rundt nyttår. Det spørs imidlertid hvor lenge dette nye grønne «eventyret» varer nå når Trump har terminert Paris-avtalen og stopper Bidens inflasjonsdrivende subsidiefest «Inflation Reduction Act».

Som følge av denne omstillingen har selskapet nå skrotet «store visjoner og hårete mål» om å bygge en gigantisk batterifabrikk i Atlanta-forstaden Newman – som jo var begrunnelsen for å rømme fra luftslottet i Mo i Rana og skape et nytt i USA. Denne nyeste fabrikken fra tenkeloftet til FREYR skulle ha kostet 2,6 milliarder dollar og skapt over 700 arbeidsplasser, men heller ikke dét blir noe av. Nå er det altså T1-energy som er navnet.

Omatt og omattatt

Etter å ha advart politikere i Mo i Rana siden 2019 kan jeg bare anbefale lokalpolitikere i Mo å abonnere på Document.no, så dere kan unngå fremtidige blundere. Det kunne spart kommunen for mange millioner, for jammen er dette samme kommunen som sløste bort skattebetalernes penger på den famøse Terra-skandalen. Kanskje velgerne i Mo i Rana bør velge politikere med den minste evne til risikovurdering ved neste valg? Antagelig ikke.

Lokalpolitikere i Mo anbefales i hvert fall å danne den lukkede terapiringen «Ponzi-Poor-Puppets» sammen med lokalpolitikere i Newman, for sammen har de mye å lære av hverandre. Og hvem vet: Kanskje salg av FREYRs «pappkasse»-fabrikkbygg kan gi litt erstatning for naiviteten som har herjet rådhuset nå som slipsgutta har forlatt bygningen? Eller må kommunen betale for å rive bygget? Vi følger den saken også. FREYR og de 40 røverne er nemlig på nye tokt allerede, med samme løfter som før:

– Gjenfødelsen til selskapet vårt som T1 Energy handler om amerikansk energi, jobber og avansert produksjon. USA trenger innenlandske forsyningskjeder og produksjonskapasitet for å utnytte sine rikelige solressurser, uttalte den nye toppsjef Daniel Barcelo i en pressemelding, etter at broren til tidligere finansminister Siv Jensen, Tom Einar Jensen, gikk av i november 2024.

Et selskap etter Støres grønne drømmer

Det er verd å merke seg at dette ikke er den første gjenfødelsen for FREYR. Selskapet har gjennomgått forbausende mange slike metamorfoser gjennom hele sin levetid, selv om sporene er godt skjult. Selskapene FREYR og Njordr dukket opp som troll av eske i 2019 og tok alle etablerte aktører fullstendig på senga ved å snappe opp grunneierkontrakter i både Agder og Mo i Rana. Trading med vindkraftkonsesjoner og fisking etter klimasubsidier skapte gull.

Fisketuren fortsatte med en naturlig utvikling mot å bygge vindparker, særlig i Mo i Rana, for å finansiere batterifabrikken. Samtidig overtalte de kommunepolitikere til å investere i nye boliger, barnehager og flyplass for den gigantiske folkevandringen dette skulle medføre til Mo i Rana. Men grafikk og løfter i PowerPoint-presentasjoner er ikke virkelighet. See?

Det er uklart nøyaktig når FREYR bestemte seg for å droppe vindkraften, men det kom som et resultat av Erna Solbergs konsesjonsstopp i 2019, som ble tvunget frem av folkelig motstand og ekte miljøvernorganisasjoner som Motvind. Det skjedde mens miljøvernorganisasjoner som WWF var styrt av aktører som Nina Jensen – søsteren til finansminister Siv Jensen og FREYR-direktør Tom Einar Jensen. Ingen var inhabile, og ingen offentlige instanser hadde noen innvendinger.

Det som er sikkert, er at FREYR plutselig ble til FREYR Battery, et selskap dedikert til bygging av batterifabrikker over halve Europa, og med en endeløs tørst etter stadig mer offentlige penger. Da Biden toppet alle subsidieløfter med sin irrgrønne Inflation Reduction Act, vendte FREYR nesa mot USA i stedet, for der var det simpelthen mer penger å høste på fiktive batterifabrikker. Selskapets forretningsstrategi ser ut til være alltid å følge motebølgen som er mest populær blant grønne politikere.

Enorme verdier uten å produsere noe som helst

Og nå er det altså slutt på det «eventyret», og selskapet har blitt et solkraftselskap. Med nytt navn, antagelig fordi det gamle navnet var så belastet at ingen lenger hadde troen. Og hele denne tiden er det viktig å merke seg at eierne av FREYR har levd svært godt på selskapet, mens andre berørte sitter igjen jobbløse, håpløse og fattige. Selskapet har nemlig aldri produsert noe som helst konkret av verdi, etter hva jeg kan finne ut. Ingenting. Bare løfter, visjoner og store ord.

Problemet med at staten går inn med offentlige penger i private aksjeselskaper for å «skape grønn vekst», er at dette skaper falske aksjeverdier i verdiløse selskaper, noe som tiltrekker seg ekte investorer med ekte penger. Dette skaper igjen enda høyere aksjeverdier, lønninger, utbytte og bonuser, og veksten skjer helt uten at man trenger å produsere noe. Dette er kjent som en ponzi-svindel og er næringslivets svar på et pyramidespill. Det er ulovlig, og noen havner i fengsel for det.

Dette er imidlertid ønsket politikk fra både Arbeiderpartiet og Høyre. At ikke norske finansaviser var mer kritiske gjennom så mange år med grønne fiaskoer, er helt ufattelig. Det er Document.no som har gjort jobben, og det viser hvor viktige frie medier er.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.