
En gruvearbeider på jobb i Xiaobaodang-kullgruven i den kinesiske Shaanxi-provinsen den 26. april 2023. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB.
EUs ambassadør til Kina, den spanske diplomaten Jorge Toledo, beklager at Beijing i andre halvdel av 2024 godkjente et økende antall nye kullkraftverk.
Det var under et nylig EU-arrangement i Kina at Toledo uttrykte bekymring for at Beijing ønsker seg enda mer kullkraftkapasitet, melder The Guardian.
Ambassadører oppfordret Kina til å slutte å bygge kullkraftverk, skriver den engelske avisen. Men regimet godkjente i fjor mer enn ett nytt kullkraftverk pr. uke.
Beijing godkjente 66,7 GW ny kullkraftkapasitet i 2024, de fleste i løpet av årets siste måneder. En gigawatt tilsvarer ett stort kullkraftverk.
Det var også sterk fart i byggingen av ny kullkraft. En rapport publisert i forrige måned av Global Energy Monitor og Centre for Research on Energy and Clean Air sa at Kina stod for 93 % av den globale byggingen av kullkraft i 2024.
Kullet garanteres også en fremtidig rolle i energiforsyningen fordi kinesiske myndigheter inngår langsiktige avtaler om fremtidige kjøp av kullkraft.
Toledo synes forvirret over at Kina samtidig bygger ut mye fornybar energi, og oppfordrer Beijing til å følge EUs eksempel:
EU-ambassadøren sier at den raske godkjenningen av nye prosjekter i økende grad er i strid med landets grønne ambisjoner.
I Beijing sa Jorge Toledo at krigen i Ukraina hadde understreket behovet for energisikkerhet, men at EU hadde klart å navigere i dette spørsmålet uten å ty til fossilt brensel.
Kina kan slutte å bygge ut mer kullkraft og likevel ivareta energisikkerheten, mener Toledo.
I Beijing ser man annerledes på saken, og det skal helst ikke sies noe kritisk:
Men det er økende bekymring og følsomhet rundt Kinas satsing på kull, som Beijing ser på som et økonomisk og energisikkerhetsmessig bolverk. Aktivister sier privat at det er vanskelig å snakke offentlig om utfasing av kull.
Offisielle kinesiske kinesiske dokumenter viser at Beijing slett ikke har til hensikt å slutte med kull:
I en regjeringsrapport som ble publisert onsdag i forbindelse med den første dagen av Kinas årlige parlamentssamling, heter det at landet vil «fortsette å øke kullproduksjonen og forsyningskapasiteten, og konsolidere kullets grunnleggende støttende rolle».
Kullkraftverk er en stor kilde til CO2-utslipp, som i henhold til EUs offisielle doktrine er farlig for klimaet og derfor bør reduseres til netto nullutslipp ved midten av århundret.
I mellomtiden går utviklingen i motsatt retning. De globale CO2-utslippene for 2024 estimeres til 41,6 milliarder tonn, en økning på ca. 2,5 prosent fra 40,6 milliarder tonn i 2023, opplyser The Guardian.
Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.