SVT markerer den internasjonale kvinnedagen 8. mars ved å snakke med Pernilla Löfgren i Sundsvall. Hun bestemte seg for å skaffe barn på egen hånd.
Å få barn uten en partner var ingen enkel avgjørelse, men ønsket om å stifte familie var stort. Derfor bestemte brannmannen Pernilla seg for å gjøre det aleine. «Da jeg begynte å nærme meg 38 år, følte jeg at jeg ikke hadde tid til å vente lenger, jeg måtte bare gjøre det», sier hun.
Pernilla hadde mistet håpet om å finne noen å stifte familie med, så hun reiste til Danmark for å få barn ved hjelp av inseminasjon.
«Før jeg hadde akseptert at det var slik det skulle være, føltes det som et nederlag at jeg ikke kunne møte noen og få barn på vanlig måte. Da jeg hadde fått tid til å tenke meg om og akseptere situasjonen, var jeg bare glad for at jeg skulle få et barn», forteller Pernilla.
Nå bor hun sammen med sine to barn – Hannes, 8, og Ida, 5. Det er et konstant puslespill å få hverdagen til å fungere.
Selv om det kan være utfordrende, er Pernilla fast bestemt på at alt er mulig hvis man vil det. Hun er takknemlig for at hun har foreldre, naboer og en døgnåpen barnehage som hjelper henne.
Pernilla er én av stadig flere svenske kvinner som aktivt velger å få barn som vil vokse opp uten en far. Antallet solomødre, kvinner som velger å få barn på egen hånd, øker for hvert år i Sverige.
Dalarnas eneste fertilitetsklinikk i Falun tar imot kvinner fra flere deler av landet som ønsker å få barn på egen hånd. I fjor utførte klinikken i Falun over 300 behandlinger på rundt 130 kvinner. Noen av dem har fått behandlingen betalt av regionen, mens andre betaler selv.
«Man kan få hjelp fra regionen, og da betaler man bare en egenandel for hvert besøk. Hvis man betaler selv, koster det opptil 55.000 kroner for hver egguthenting. Regionen finansierer ikke behandling for kvinner over 40 år eller hvis de allerede har barn», sier overlege Bo Claesson til SVT.
Og alder har stor betydning, forklarer Claesson. «Hvis du er over 40 år, synker sjansene dine for å lykkes. Er du opp mot 43–44 år, må vi være ærlige og si at vi er redd for at du kaster bort pengene dine hvis du bruker dine egne egg».
Erica Göransson ble matchet med en anonym dansk donor og er nå mamma til Thea. Hun beskriver beslutningen om å få barn aleine som det beste hun noen gang har gjort.
«Jeg følte meg mislykket fordi jeg ikke fant en partner. Men så kom lettelsen da jeg bestemte meg for at det var mulig å gjøre det på egen hånd», sier Göransson til SVT. I dag føler hun ikke det samme stresset over å finne en partner, og hun er fornøyd med livsvalget sitt. «Hvis jeg ikke finner en mann, er det ikke verdens undergang lenger.»
I 2024 intervjuet SVT Erica Weidenstolpe i Västervik – også hun har valgt å skaffe seg barn uten en partner. «Du kan gjøre hva du vil», forteller hun.
Weidenstolpe hadde forsøkt i årevis uten å finne den rette mannen. «Det er klart jeg har datet, men jeg har ikke møtt noen som jeg har ønsket å stifte familie med», sier Weidenstolpe.
Hun visste at hun ville ha barn, og da hun fylte 30 år, kjente hun den biologiske klokka tikke.
«Tida rant ut. Jeg vil ikke ha barn etter at jeg har fylt 40 år, så det føltes som om det var på tide i en alder av 36».
Siden 2016 har enslige kvinner i Sverige kunnet få barn på egen hånd – altså uten far med i bildet.
De kan bli gravide gjennom assistert befruktning i det svenske helsevesenet. Det betyr at kvinna blir inseminert med sæd fra donor eller befruktet gjennom IVF (prøverørsbefruktning).
Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!