Elon Musks gigantrakett «Starship» ble skutt opp for åttende gang i natt fra SpaceX’ base på Boca Chica i Texas. Som etter forrige oppskytning klarte SpaceX også denne gang å lande bæreraketten «Super Heavy» i «fangarmene» på oppskytningstårnet, men det var ikke dét spenningen knyttet seg til denne gang. SpaceX har tross alt landet den mindre raketten Falcon over 400 ganger.
Det viktigste denne gang var å vise at selve romskipet Starship ville klare oppskytningen, gjennomføre ferden 170 km over jorden for denne Block 2-versjonen, ha et varmeskjold som ikke svikter og smelter på vei ned gjennom atmosfæren, for så å lande kontrollert i havet ved siden av bergingsfartøyet. Alt dette sviktet forrige gang, da motorene sviktet, romskipet eksploderte og lagde et spektakulært lysshow på himmelen. Dessverre skjedde det samme også denne gang.
Store fremtidsplaner, men liten progresjon
I forhold til NASA beveger SpaceX seg med rakettfart, og tester Starship rundt annenhver måned. Men det hjelper jo lite hvis man feiler, og alt tyder på at feilen fra forsøk syv gjentok seg denne gang. Dette er selvfølgelig ikke godt nok.
Det var stive smil og tapper optimisme fra dem som ledet direktesendingen da romskipet begynte å tumle ukontrollert på direkten, for så å miste kontakten. Nå blir det nok betydelig oppvask på kammerset, for dette svekker naturligvis tiltroen til SpaceX og det uvanlige totrinns-designet av måneraketten.
Elon Musk har lovet ubemannede reiser til Mars innen 2030 – og med bemannet reise til Mars lenger frem i tiden. SpaceX’ fartøy for denne fremtiden er 112 meter høyt og er den største raketten som noengang er sendt opp fra Jorden. NASA har investert over 4 milliarder dollar i dette rakettsystemet, og målet er at Starship skal avhjelpe NASAs måneprogram «Artemis» med å frakte både astronauter og last til månens overflate.
Starship er nemlig planlagt å lande på månen i 2026, et mål som nå virker mindre og mindre sannsynlig: Etter åtte oppskytninger har Starship fortsatt ikke klart en full runde rundt jorden. NASA gjorde det bedre for 50 år siden, men vi fortsetter å heie på SpaceX.