Statsforvalteren har bestemt at det enorme prosjektet Viken Park i skogen på Tofteberg ved Fredrikstad blir utsatt frem til en rekke klager er blitt avgjort. Den 12. desember 2024 vedtok bystyret i Fredrikstad at næringsparken skulle bygges, men siden har flere klager blitt levert av borgere, og flere politikere har også gått sammen og sendt en lovlighetsklage. Derfor har statsforvalteren bestemt at området «ikke kan utsettes for irreversible skader på natur» før klagene er blitt gjennomgått.
Utsettelsen har gitt motstanderne en foreløpig seier over kapitalkreftene som står bak. Det er Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet som har presset på for å realisere det gigantiske prosjektet: Viken Park har et planområde på over 1,8 millioner kvadratmeter, som tilsvarer over 250 fotballbaner, hvorav 700.000 kvadratmeter skal benyttes til bygninger. I tillegg er det planlagt deponier og infrastruktur. Gruppeleder for Høyre i Fredrikstad, Anne Lisbeth Undahl, sier til NRK at hun håper at dette ikke vil forsinke aktørene.
– Jeg håper dette betyr at saken har høy prioritet hos Statsforvalteren, slik at klagene blir avgjort raskt. Det er folk som venter på å få tatt tomten i bruk. Statsforvalteren har vært tydelig hele veien på at dette er greit og innafor. Jeg har ikke fått indikasjoner på at de tenker annerledes nå.
Skogen på Tofteberg er et viktig friluftsområde som også omfatter rødlistede sopparter, gammel skog og dyreliv, samt et titalls kulturminner, noen av dem fra helt tilbake til steinalderen – så det er ikke rart at lokalbefolkningen reagerer og protestgruppene har vært svært aktive.
En enormt kostbar satsing – men hvor er inntektene?
Motstanderne forstår at kommuner ønsker å støtte næringsliv og kanskje få flere arbeidsplasser, men det er bare ett stort problem med industriparken: Det finnes i praksis ingen kunder for arealene. Området klargjøres ikke for industri som står klar til å flytte dit. Det klargjøres i håp om at industri vil flytte dit eller blomstre opp på magisk vis som følge av regjeringens «grønt industriløft». Likevel er pådriverne som skal betale for planering og utvikling, udelt optimistiske. Her skal det brennes penger!
Viken Park AS er et datterselskap heleid av GG Gruppen AS, som er et holdingselskap med betydelig eierandel i selskaper knyttet til bygg- og eiendomsutvikling ifølge Proff.no. Og hvis man lurer på hvorfor eierne er villig til å bruke enorme summer på å planere et så stort område uten at det står leietakere klare for å betale for herligheten, kan det være nyttig å påpeke at det finnes noe annet i området som er veldig verdifullt: stein.
Prosjektet som skal utslette Tofteberg-skogen i Fredrikstad er nemlig ikke den eneste «næringsparken» hvor man skal sprenge ut store mengder stein og fyllmasse for å klargjøre for «det grønne skiftet»: Dommersnes Industriområde skal også skapes med dynamitt, og den saken er nesten en blåkopi av Sodevika i Lindesnes kommune. Vi har også «spøkelsesparken» Frier Vest i Telemark, hvor et enormt naturområde er gjort klart for det grønne industrieventyret, men som ligger brakk.
Er det et grønt skifte, et industrieventyr, eller er det bare et steinbrudd?
Myndighetene har ingen oversikt over naturtapene i Norge, men NRK har kartlagt 44.000 naturinngrep på fem år. Folk flest trodde naturen vår var trygg og vernet, men det er den grønne politiske bølgen som paradoksalt nok har ødelagt vernet av norsk natur:
Den snikete innføringen av vindkraft i Norge var en alarmklokke for hvordan «klimatiltak» aktivt utnyttes av kapitalkrefter for å få fri tilgang på naturområder og ikke minst offentlige subsidier for å ødelegge naturen. Mellom år 2000 og 2017 ble miljøvernorganisasjoner klima-groomet og overtalt til å tro at vindkraft er miljøvennlig, moderne og fremtidsrettet, så de ble nyttige idioter for vindkraft-profitørene.
Den påståtte klimakrisen er nemlig en genial forretningsmodell, for du kan ikke bidra til å «redde klimaet» uten å kjøpe noe: En vindturbin, en AMS-måler, en varmepumpe, batteribil, sparepære eller «klimasmart» suppepose fra Toro. Kjøp, kjøp!!! Klimakrisen har også tvunget frem en ny type forvaltning basert på hastverk og panikk, hvor alt av risikovurdering og forsiktighet er blitt nedskalert, og myndighetene har i praksis sagt ja til alt det står «klima» på.
Kapitalkrefter som lover å «redde klimaet», har fått alt de peker på – og det er særlig Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, SV, MDG og Senterpartiet som har gått i bresjen for denne galskapen. Men ingen partier er uskyldige. Alle stemte for Paris-avtalen, og ingen tenkte på mulige farer og risiko ved slike hurtige «omstillinger» av hele samfunnet.
Mellom 2017 og 2019 gikk det imidlertid opp for naturelskende nordmenn at de var blitt rundlurt. Vindkraft er ikke miljøvennlig, moderne eller fremtidsrettet. Det er bare internasjonal tungindustri som legger beslag på de fineste naturperlene i Norge, i bytte for absolutt ingenting annet enn litt strøm når det tilfeldigvis blåser akkurat passe.
Og det kunne vi fått på bedre vis fra andre, bedre og billigere kilder.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.