Å løse alle problemene i Nederlands overbelastede strømnett vil koste en investering på minst 195 milliarder euro i løpet av de neste 15 årene. Dette melder NL Times.
Tallene kommer fra en tverrdepartemental politisk studie av elektrisitetsinfrastrukturen som avisen De Telegraaf er i besittelse av. Denne enorme regningen for å få den nederlandske energiinfrastrukturen i orden igjen, er ikke engang det verste scenariet, men midt i den økonomiske båndbredden som tjenestemennene skisserte. Det sier kilder nær regjeringen til avisen.
Overbelastning av nettet blir et stadig mer alvorlig problem i Nederland. Flere steder er nettet for fullt til å tillate nye tilkoblinger for bedrifter eller boligområder. Klima- og energiminister Sophie Hermans presenterte planer for å løse problemet i fjor, men denne rapporten, som er planlagt offentliggjort 7. mars, viser at det trengs mye mer. Strømnettet må utvides betydelig med flere transformatorhus og tyngre kabler.
Departementet har ikke ønsket å kommentere den lekkede rapporten overfor Telegraaf. Men Hermans har tidligere sagt til parlamentet at den «gigantiske omstillingen og renoveringen av vår energiinfrastruktur» må fortsette. Ellers vil vi måtte bygge videre på «fossile brensler, som gass og olje, som vi nå får fra land som vi ikke ønsker å være avhengige av i det hele tatt», uttalte ministeren.
Sammen med rapporten som inneholder den massive regningen, vil Hermans legge frem alternativer for å bidra til å finansiere dette til parlamentet i neste uke. Ifølge avisens innsidere inkluderer disse blant annet å be EU om mer støtte og å børste støv av tidligere planer om å selge deler av nettoperatøren TenneT til Tyskland.
Kjøp «Et varslet energisjokk»!
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.