Bruker du margarin? Kast det i søpla! Margarin er noe svineri!

Dette utspillet til Rødt-politiker og kokk Ole Ronny Koldal i Stavanger Aftenblad fikk en gammel margarinhater til å trekke på smilebåndet, helt uten at Liverpool spilte.

Koldal minnes gamle Donald-blader, hvor stakkars Donald Duck tvinges til å jobbe på noe så grusomt som en margarinfabrikk. Kan det egentlig bli særlig verre, selv under en tyrann som onkel Skrue?

På vei til eller fra jobb møter Donald Duck en mor som gir en brødskive til sønnen sin.

Gutten spør hva som er på, mora svarer margarin. Da hiver gutten skiva i bakken og sier æsj. Av alle Donald Duck-heftene jeg leste som barn, så brente dette seg fast, utrolig nok.

Hvorfor kastet våre foreldre seg over margarinen? spør Koldal.

Det stekes med, bakes med, smøres med. Til min store forferdelse serveres det også til komler.

Men jeg skriver dette for å ta et oppgjør med dette grusomme margarinen. Jeg er her for å hive det i bakken og si æsj. Hvordan har en hel generasjon unisont stått ved dette fryktelige produktet?

Trolig fordi det var billigere, og at såkalte offentlige eksperter hevder at margarin er sunnere enn smør, tror Koldal. Helsedirektoratet skriver: «Fra et helsemessig ståsted, anbefales det å velge matoljer, flytende margarin eller myk margarin, fremfor meierismør.» De ignorerer at livsglede og slikt også har stor betydning for helsen. Dessuten er det mange andre såkalte eksperter som absolutt ikke deler direktoratets holdninger.

Koldal forteller om hvor nitrist det er å komme hjem til folk for å lage mat, med klar beskjed om at neida, han ikke trenger å kjøpe smør, for det har de masse av. Så åpner han kjøleskapet når det er klar for steking, men der ser han kun margarin!

Det er som å spise hotellfrokost (noe jeg personlig anser som en straff verre enn døden). Med lave forventninger spør jeg noe så enkelt som: Har dere smør? Så kommer en stolt, hyggelig men totalt ubrukelig servitør løpende med et par pakker Soft soya. Det er som å jakte etter jenter og ende opp med en transkvinne, uutholdelig.

Dette er også et eksempel på hvorfor skolemat er håpløst i Norge. Kjøleskapene vil bli overfylte av lettost (nå halal), margarin og usmakelige pålegg. Alt vil selvsagt være metanhemmet. Varmrettene vil i beste fall være noe fra en pose, overfylt med tilsetningsstoffer som trolig reduserer barnas livsglede og evne til reproduksjon. Man mistenker nesten at sistnevnte er målet i dagen klimahysteriske situasjon.

Uansett, ett sted går faktisk grensen. Jeg sluttet å spise margarin for femti år siden, og har ingen planer om å begynne igjen.

Det lar seg ikke gjøre å steike med, kast det! Det lar seg ikke gjøre å smøre med, kast det! Det passer heller ikke til å servere til komler, så kast det.

Steik kjøtt i rapsolje eller olivenolje, steik fisken i smør siden fisk ikke trenger like høy steiketemperatur. Alt fungerer, den personlige smaken avgjør. Bruk gjerne margarin for min del, men det er en garanti for et dårligere resultat (etter min mening).

Selv om jeg ikke vil anbefale leserne om å lytte til politikeren Koldal, så er det et godt råd å lytte til kokken Koldal!

 


Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.