Det er ingen ende på europeiske politikeres og mediers hat og forakt for Donald Trump og hans nyinnsatte regjering. Trump ønsker å bryte opp den «regelbaserte» verdensordenen. Han er en egoist, bryr seg bare om sine egne snevre interesser og gir blaffen i resten av verden, inkludert Europa. Og det kan man selvfølgelig tro på hvis man bare lytter til Trumps evinnelige refreng: «Make America great again».

Dette må virke provoserende på europeiske politikere og eliter, som er opptatt av å gjøre sine egne land små, og som knapt lar en anledning gå fra seg til å håne det europeiske folkets historie. Det er så forkastelig at vi med glede skal ønske velkommen fremmede som vil sette oss på plass og dermed la oss sone våre synder i all evighet.

Men før vi avfeier Trump som isolasjonist – et skjellsord i dannede kretser – bør vi legge merke til hva Trump har gjort, ikke hva han har sagt. Dette kjenner vi også fra dansk politikk. Politikere lover og lover, for så å gjøre det motsatte når lønnen som folketingsrepresentant er kommet inn.

Mange av Trumps uttalelser kan virke merkelige, men det er en viss logikk i handlingene hans.

Trump har på ingen måte avskrevet Europa. Det er fortsatt et betydelig antall amerikanske tropper på kontinentet. Ifølge de siste tilgjengelige tallene er det 35.000 i Tyskland, 10.000 i Storbritannia og 12.000 i Italia. I tillegg er det nå 8000 elitesoldater i Polen, som den nye forsvarsministeren, Pete Hegseth, nettopp har besøkt.

Hvorfor henter ikke «Putins beste venn» dem hjem når han påstår at han ikke bryr seg om Europa?

Forresten: Hvor mange danske soldater har Mette Frederiksen sendt til Polen? Hvor mange vil SF, som nå krever brudd med den amerikanske presidenten, sende til slagmarken i Ukraina?

Hvorfor skal USA bry seg om ytringsfriheten i EU? Trump kunne være likeglad, bortsett fra når sensuren rammer amerikanske selskaper og interesser. Hvis europeerne absolutt vil leve under et diktatur, må de gjerne det. Likevel har Trumps visepresident, J.D. Vance, nettopp vært i München, der han til europeiske politikeres store fortvilelse holdt en spektakulær tordentale om Europas undergang på grunn av meningssensur, masseinnvandring og forfølgelse av «høyreorienterte» partier. Hva har USA med dét å gjøre?

Hvorfor skulle Trump være i konflikt med Israel? Hvis han ikke brydde seg om verden utenfor USA, ville han sannsynligvis ha overlatt Israel til seg selv, i stedet for å foreslå løsninger på problemet med Gazas blodtørstige befolkning. Og forklaringen om at han ønsker å få tak i Midtøstens olje, holder ikke vann. USA har mer olje- og gassreserver enn de kan forbruke.

Hvorfor skal Trump blande seg inn i krigen i Ukraina? Hva raker det ham at hundretusener har dødd, at tusenvis av ukrainere og russere dør daglig og at ukrainske byer er blitt skutt i brann, hvis han er så kynisk og ond som han fremstilles i europeiske medier? Hvorfor prøver han nå å bane vei for en fremforhandlet fred mellom Russland og Ukraina? Det ryktes at han vil ha tak i Ukrainas ressurser av sjeldne jordarter, og at han derfor forsøker å få president Zelenskyj til å inngå en avtale om at USA skal få ta del i utvinningen som kompensasjon for de rundt 200 milliarder dollar som USA hittil har gitt til Ukraina. Det kan virke egoistisk, for ikke å si imperialistisk, men i realiteten er USAs økonomiske engasjement den beste garantien mot ytterligere russisk aggresjon som Ukraina kan ønske seg.

Én ting er internasjonale avtaler som sjelden blir overholdt. Økonomiske interesser er noe helt annet. USAs nye finansminister, Scott Bessent, ser ut til å ha innsett dette. Han har nettopp forklart at Trump har en glimrende plan for å få slutt på nedslaktingen. Bare en liten krets vet hva den dreier seg om, og vi kan gå ut fra at europeiske regjeringer og medier ikke har noen anelse.

Mye av kritikken mot Trump kommer fra amerikanske tilhengere av den gamle orden. Fra tilhengerne av den utenrikspolitikken som har kastet USA inn i den ene mislykkede krigen etter den andre. Kriger som USA har tapt fordi de ikke lenger vet hvordan man vinner kriger. Bortsett fra små trefninger har ikke USA vunnet en storkrig siden andre verdenskrig. De vant verken i Korea, Vietnam, Afghanistan eller Irak. På papiret ser det kanskje ille ut med alle disse soldatene på bakken, men etter at de dro hjem, var situasjonen stort sett den samme som før de kom, eller verre.

Jeg vet ikke om Trump har lest den gamle kinesiske krigsteoretikeren Sun Tzu, men Tzus observasjoner om krig er likevel verdt å ha i bakhodet.

Du vinner kriger ved ikke å utkjempe dem. Jo flere slag du vinner, desto mer utslitt og demoralisert blir du. Kriger vinnes før de første soldatene ankommer slagmarken.

Trump er forretningsmann og forstår instinktivt hvordan man avvæpner en konkurrent. Det er ikke noe vakkert bilde for europeiske politikere som gjemmer seg bak konvensjoner og mange lag med jurister. Men hva har disse politikerne gjort for oss, og hva har de forstått om verden?

 

Kjøp Hans Rustads nye bok om Trump her!

 

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.