Donald Trump har sparket USAs øverste militære leder, som et ledd i en større omorganisering av ledelsen i det amerikanske forsvaret.
USAs president ga ingen forklaring på hvorfor han avskjediget general Charles «CQ» Brown, som var mindre enn to år inn i sin fireårige periode som leder for Joint Chiefs of Staff, skriver The Telegraph.
– Jeg vil takke general Brown for hans over 40 år i landets tjeneste, blant annet som vår nåværende leder for Joint Chiefs of Staff. Han er en fin gentleman og en fremragende leder, og jeg ønsker ham og hans familie en flott fremtid», sa Trump på Truth Social.
Pete Hegseth, USAs forsvarsminister, hadde tidligere bedt om at general Brown ble avskjediget på grunn av hans «woke» fokus på DEI-programmer (mangfold, utfallslikhet og inkludering) i hæren.
Kort tid etter Trumps Truth Social-innlegg sa forsvarsminister Pete Hegseth at han ville avskjedige admiral Lisa Franchetti, den første kvinnen til å lede marinen og til å være med i Joint Chiefs of Staff, og general James Slife, visestabssjefen for luftforsvaret.
Hegseth sa også at han planla å skifte ut de øverste uniformerte advokatene for hæren, marinen og luftforsvaret.
Fem toppoffiserer byttes ut
I tillegg til general Brown ble fem andre toppoffiserer byttet ut, ifølge Trump, som før valget sa til Fox News at han ville «sparke woke generaler».
– Du kan ikke ha et woke militærvesen, sa Trump.
Alle de tre toppoffiserene som ble avskjediget på fredag, ble utnevnt av Joe Biden.
– Under president Trump får vi på plass et nytt lederskap som vil fokusere militæret vårt på kjerneoppdraget, som er å avskrekke, utkjempe og vinne kriger, sa Hegseth.
Man kan mislike det, men faktum er at en soldat (og generaler) har som oppdrag å forhindre krigen, eller å knuse fienden og vinne krigen hvis den er uunngåelig, ikke å trøste folk som lider av personlige problemer.
General Brown ble populær på sosiale medier etter å ha delt en følelsesladet video om sin personlige opplevelse av diskriminering i militæret, etter drapet på George Floyd.
– Jeg tenker på min karriere i flyvåpenet, der jeg ofte var den eneste afroamerikaneren i skvadronen min eller, som høyere offiser, den eneste afroamerikaneren i rommet, sa Brown.
Brown ble så undertrykt at han endte opp som sjef for verdens mektigste militære styrke.
– Jeg tenker på presset jeg følte for å prestere feilfritt, spesielt overfor overordnede som jeg oppfattet hadde mindre forventninger til meg som afroamerikaner.
Som leder av Amerikas militære styrker, burde man kanskje definere seg som amerikaner, uten å spesifisere at man egentlig ikke hører hjemme i landet man skal lede inn i en eventuell krig?