«I produkter produsert av Synnøve Finden benyttes mikrobiell løpe. Mikrobiell løpe er vegetabilsk og sertifisert for Kosher, Halal og vegetarianere», skriver Synnøve Finden på sine nettsider. Da viser det seg at begge de to store osteprodusentene i Norge tilrettelegger for visse religiøse gruppers behov i matvegen. Heller enn norsk tradisjon.

Tine har sørget for at all ost som før ble laget med løpe, nå lages med enzym fra muggsopp isteden, slik at alle fast-ostene nå er halal, kosher og også kan spises av noen vegetarianere, skrev Document i går.

Endret osteproduksjon

Så viser det seg altså at Synnøve Finden har valgt akkurat samme strategi. Noen vil kanskje si, bort fra norsk tradisjon. Som er bruk av løpe, også kalt løype, for å skille ostemassen fra mysen i melka, slik at en kan lage hvitost fra massen. Tradisjonelt har løpen vært enzymer hentet fra kalvemagen, eventuelt fra svin. Nå lages enzymene i laboratorier, av mikroorganismer.

Tine har mest informasjon på om sin tilpasning for de som at maten skal følge sharia eller regler for religiøse jøder, det vil si halal eller kosher.

«Vi forstår viktigheten av å respektere ulike mattradisjoner. Derfor er alle syrekulturer som brukes i TINEs produkter Halal- og Kosher-godkjente. Engasjement for alle TINEs engasjement for mangfold og inkludering strekker seg utover våre produkter, skriver Tine på sine nettsider. De forsikrer også at de på ingen måte tilsetter alkohol i sine produkter:

«Alkohol i Kefir: Det dannes små mengder etanol (alkohol) ved gjæring av laktose eller andre sukkerarter. I Kefir er det 25-50 milliontedels milligram alkohol per liter, med andre ord godt under 0,1%. Dette er omtrent samme alkoholinnhold som finnes i brøddeig», skriver Tine.

Halal- og kosher-tilpasset fra Synnøve

Synnøve har minimal informasjon på sine sider, men bekrefter med en linje at de har tilrettelagt produksjonen for religiøse jøder, muslimer og vegetarianere som måtte spise ost, i et avsnitt om løpe:

«Løpe er et enzym som brukes i ysteprosessen som katalysator for å skille ostestoffet og mysen i melken. I produkter produsert av Synnøve Finden benyttes mikrobiell løpe. Mikrobiell løpe er vegetabilsk og sertifisert for Kosher, Halal og vegetarianer,» skriver Synnøve Finden.

Hvorfor begge de to store meieriselskapene velger å skrive halal og kosher med stor forbokstav vites ikke.

Startet av en kristen bondejente

Synnøve Finden ble i sin tid startet av Synnøve Larsdotter Finden (1882–1957), ei bondejente fra den vegløse gården Finden, ved Finnafjorden i Vik i Sogn. Hun reiste til byen og studerte ysting, og startet deretter egen ostefabrikk i hovudstaden. «Finden var sterkt religiøs og vart medlem av Menigheten Møllergaten 38, som høyrde til De frie venner og stod pinserørsla nær,» forteller Wikipedia, og med religiøs som mener de selvsagt kristen. Andre religiøse var det omtrent ikke i Norge på den tiden, med unntak av noen få jøder.

Bare kristne, landsens jenter fikk arbeid på Synnøve Finden Ostefabrikk, etablert på Vålerenga i Oslo i 1928. Lønna var lav, men de fikk gratis husrom og mat. I dag er de eid av Scandza, en matvaregigant som omsetter for 4 milliarder årlig i flere land, og som også eier merkevarene Sørlandschips, Peppes Pizza, Leiv Vidar og Finsbråten blant annet.
Synnøve Finden har anlegg i Alvdal, Namsos, Hardanger og i Vestby.

Tine og Synnøve Finden svarer om hvorfor de kuttet ut løpe

Document har spurt både Tine og Synnøve Finden om denne omleggingen av osteproduksjonen.  Tine svarer i en epost:

«Naturlig løpe er en begrenset ressurs på grunn av at man får begrenset mengde enzym per dyr som slaktes, så det vil være vanskelig å dekke verdens behov for løpeenzym bare med naturlig løpe. Mikrobiell løpe er et fullgodt alternativ, fungerer veldig godt til å lage ost. Man kan også lage lagringsoster med mikrobiell løpe. En annen fordel med mikrobiell løpe er at osten kan bli kosher og halal, men TINEs oster er ikke halal-sertifiserte. Osten Norbo er ikke lenger tilgjengelig i butikk og har ikke vært det på flere år, på grunn av lav etterspørsel», med vennlig hilsen Ida Bjørnstad Vrangen, kommunikasjonsrådgiver i Tine SA.

Fra Synnøve Finden får vi følgende svar:

«Hei, Vi gikk over i 2008 fra tradisjonell løpe til vegetabilsk. Dette for å treffe en bredere kundegruppe.
Den er laget ved fermentering(sopp), der det brukes vegetabilsk substrat(protein og maltose). Soppen tilsettes substratet og det dannes løpeenzymer. Alt annet en enzymene blir filtrert vekk og vi sitter igjen med vegetabilsk løpe. Vi har ingen ytterligere kommentarer. Hilsen Sofie Oraug-Rygh Director ESG, Communication and Public Affairs  Jordanes.»

Synnøve Finden er eid av Scandza Norge AS, som igjen inngår i et konsern med totalt 31 selskaper. Morselskapet er Jordanes Investments AS.
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter AS er for øvrig eid av Tine SA, 50 %, av Q-meieriene AS, 25 % og av Synnøve Finden AS, også 25 %.

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.