I 2015 lanserte Tine den første halal-sertifiserte hvitosten i Skandinavia, Norbo. Den osten er visst ute av produksjon. Til gjengjeld har Tine sørget for at all ost som før ble laget med løpe, nå lages med enzym fra muggsopp isteden, slik at alle fast-ostene nå er halal, kosher og også kan spises av noen vegetarianere.
«I TINE er vi stolte over å kunne tilby et bredt utvalg av produkter som er laget med omtanke for alle. Våre produkter er en fryd for ganen og produsert med respekt for ulike kulturelle og ernæringsmessige behov», skriver Tine på sine nettsider under temaet religion og matregler. Videre skriver de at «halal og kosher nå er en inkluderende kvalitet» når det gjelder norsk ost.
«Nå kommer Halal-osten. Og ikke nok med det – Tine er først ute i Skandinavia! Nå har osten vært igjennom en grundig sertifiseringsprosess i samarbeid med Tayyibat Halal Sertifiserings Organisasjon,» skrev Document i 2015, og mange medier omtalte den gledesstrålende nyheten. Norbo, som osten het, lar seg vanskelig oppspore i dag, så den er sannsynligvis en skrinlagt produksjon. Og en egen halal-ost er kanskje heller ikke nødvendig, nå når all ost fra Tine lages for å tilfredsstille dem som foretrekker halal. Den moderne Tine-osten skal også være kosher, for de anslagsvis 750 religiøse jødene i Norge, pluss at vegetarianere som måtte spise ost kan spise denne. For nå er osteløpe laget på tradisjonelt vis, ute av dansen hos Tine.
Enzym fra muggsopp istedenfor løpe
I alle oster fra TINE som produseres i dag, brukes det mikrobiell løpe, noe som betyr at den passer inn i et kosthold basert på både et kosher-, halal- og vegetarisk grunnlag. Produktene er merket med «mikrobiell løpe» i ingredienslisten. Den mikrobielle løpen produseres ved hjelp av en muggsopp som kalles Rhizomucur miehei, skriver Tine.
Noen få av Tine-ostene produseres uten bruk av løpe eller enzymer som skal tilsvare løpe. Både før og nå. Det gjelder Snøfrisk og gamalost, kremost og pultost.
Tine har faktisk kommentarfelt under sakene på egen nettside, som noen få har benyttet seg av. Der fins også et par negative kommentarer.
– Hvorfor bruker dere vegetabilsk løpe når menneskekroppen ikke er lager for disse vegetabilske produktene? Jeg har behov for animalsk opprinnelse av løpe, hvorfor skal ikke mine behov også dekkes? spør Magne.
– Vi har ikke mulighet til å tilfredsstille alle, dessverre! svarer Hanna fra Tine Kjøkken.
– Jeg er ikke religiøs i noen retning. Jeg lurer på hvorfor produktene jeg kjøper fra dere er velsignet/godkjent av en religion? Religionsfrihet betyr også at man kan få frihet fra religioner. I så fall burde det bli godt merket eller bli plassert i egne skap i butikk, spør Narus. Han har ikke fått noe svar.
– Er rislunsj halal? spør Saro.
– Ja, svarer Rebecca, som er matfaglig kundekonsulent i Tine.
Håndverksmeierier bruker fortsatt løpe
– De fleste håndverksmeierier bruker løpe fordi det gir best effekt når det gjelder for eksempel langtidslagrede oster, hvor det kan oppstå noe bitterhet hvis du velger vegetabilsk koagulant, sier Linda Elvingson, som driver Ängsholmens Gårdsmejeri, til den svenske nettavisen Land.
Løpe framstilles tradisjonelt av løpemagen fra kalver om den skal brukes til ysting av ost. Men den kan visst også være fremstilt fra gris, noe Tine skal ha sluttet med i 1985, ifølge en imam fra Sandnes som er fornøyd med at Tines løpe nå utvinnes fra muggsopp. Han henviser også til en mer detaljert fatwa når det gjelder ost, for den som virkelig vil fordype seg i halal ost.
En må anta at Tine-ostene kan være laget med melk fra kyr som har fått metanhemmere, et tema Document har skrevet mye om når det gjelder melk. Inkludert om vekst for konkurrenten Rørosmeieriet.
Det gjenstår å se om bytte fra løpe til halal- og koshertilpassede enzymer fra muggsopp gir uttelling på bunnlinja hos Tine, i den ene eller andre retning.