Mens regjeringen er avventende, mener Venstre og MDG at Norge bør sende fredsbevarende soldater til Ukraina hvis de selv ønsker det. Høyre er også åpne for det.

– Selvfølgelig bør også Norge bidra med soldater i fellesskap med våre allierte, slik Storbritannia og Sverige nå åpner for, sier Venstre-leder Guri Melby til NTB.

Storbritannias statsminister Keir Starmer åpnet mandag, som første europeiske leder, for at de kan sende soldater som en del av en fredsbevarende styrke til Ukraina.

I et innlegg i avisen The Telegraph
skrev han at soldatene kan sendes hvis det forhandles fram en fredsavtale mellom Ukraina og Russland. Sveriges utenriksminister åpnet i et intervju med svensk P1
samme dag også for å sende soldater.

– Ukrainas sikkerhet er Norges sikkerhet

Mandag skal europeiske ledere samles til hastemøte i Paris om Ukraina. Frankrikes president Emmanuel Macron har innkalt til møtet, som blant annet skal handle om støtte til Ukraina.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa mandag morgen under NRKs Politisk kvarter at det er for tidlig å diskutere hvorvidt Norge skal sende soldater til Ukraina.

Venstre er uenig i at det er for tidlig.

– Målet må være at det blir fred i et fritt og selvstendig Ukraina, og for å oppnå det trengs det solide sikkerhetsgarantier som ivaretar freden, både politisk og militært. Ukrainas sikkerhet er også Norges sikkerhet, og derfor må vi være åpne for å bidra med det som trengs, sier Melby.

Høyre åpner for å sende soldater

Miljøpartiet De Grønnes partileder Arild Hermstad mener også at debatten bør tas nå.

– Hvis Ukraina ønsker europeiske fredsbevarende styrker i landet etter en våpenhvile, bør også Norge være åpne for å stille soldater og materiell til disposisjon, sier han til NTB.

Høyre-leder Erna Solberg er også positiv til at Norge på sikt kan stille med fredsbevarende styrker i Ukraina.

– Det aller viktigste nå er å bli enige om reelle sikkerhetsgarantier for Ukraina. Bakgrunnen for det er at tilliten til at Russland vil overholde en eventuell fredsavtale er svært lav, sier hun til NTB.

Solberg mener at diskusjonen om europeiske bidrag til en eventuell fredsstyrke er viktig, og Europa og USA må være koordinerte.

– Norge har tradisjon for å stille opp med fredsbevarende styrker, når det foreligger en fredsavtale. Det bør vi ikke avvise nå. Hvis vilkårene og rammene er i tråd med det vi mener er riktig, må også Norge vurdere bidrag.

Frp vil ikke ta stilling nå

Frp-leder Sylvi Listhaug er avventende til å sende norske soldater

– Det er det naturlig å ta stilling til når det eventuelt blir en problemstilling. Det viktigste nå er at Ukraina og Europa får ta del i eventuelle fredsforhandlinger, sier Listhaug til ABC Nyheter.

SV vil foreløpig heller ikke gi noe klart svar.

– SV mener det er FN som bør lede eventuelle fredsbevarende styrker etter en fredsavtale. Dersom Norge blir spurt om å delta i dem, vil vi selvsagt vurdere det da, sier utenriks- og forsvarspolitisk i talsperson, Ingrid Fiskaa, til avisen.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også