Har klimahysteriet nådd toppen? Flere klimaeksperter våger åpent å kritisere fryktretorikken som spres av politikere, «miljø»-bevegelser og mainstream-media.
Stiftelsen Climate Intelligence (Clintel), som arbeider for «reell klimavidenskap», slår fast at det ikke finnes noen klimakrise.
Efterlyser videnskapelig klimapolitikk
Clintel ble etablert i 2019 og står bak World Climate Declaration (WCD) som pr. 23. januar hadde 1975 signaturer fra nobelprisvinnere, ledende forskere og klimaeksperter verden over, blant dem 33 nordmenn.
Faktisk.no var faktisk tidlig ute med å fastslå at dette er videnskapsmenn og nobelprisvinnere på bærtur, men deklarasjonen utfordrer den ensidige klimadebatten og krever en mer videnskapelig tilnærming. Målet er å spre kunnskap både om årsakene og effektene av klimaendringer, samt hvordan klimapolitikk påvirker samfunnet.
Vanlige mennesker betaler prisen
– Vi forteller hele sannheten, ikke bare én side av historien. Ikke for å fremme en politisk agenda, men fordi vi er ærlige forskere, sier Clintel-grunnlegger Guus Berkhout, professor emeritus ved Det tekniske universitetet i Delft, Nederland.

Augustinus Johannes «Guus» Berkhout, professor emeritus ved Det tekniske universitetet i Delft, Nederland. Foto fra Clintel
Han hevder at sannheten om klimaendringer er blitt forvrengt de siste 30 årene:
– Det som tidligere generasjoner har bygget opp, blir nu rasert av ødeleggende klima- og energipolitikk. Og det er vanlige folk som betaler prisen.
Klimapolitikken styres av frykt – ikke fakta
Den 85 år gamle professoren mener det ensidige fokuset på menneskeskapt global oppvarming har ført til ødeleggende politikk og unødvendig frykt.
– Dagens klimamodeller er primitive og kan ikke brukes som grunnlag for politiske beslutninger. Likevel er mange forskere mer opptatt av modellene sine enn av faktiske data, noe som også gjenspeiles i FNs klimapanel (IPCC).
Hans mantra er enkelt: «La dataene tale.»
Mediene svikter sitt ansvar
Berkhout retter også kraftig kritikk mot hvordan den «globale klimakrisen» fremstilles i media:
– Det er langt mer å si om klimaendringer enn det journalistene forteller. Medienes dekning er pinlig ensidig. Klimaforskning må bli mindre politisk, og klimapolitikk må bli mer videnskapelig.
FNs klimapanel: Mer politikk enn videnskap?
Berkhout mener at FNs klimapanel har basert sine konklusjoner på modeller som ikke stemmer med virkeligheten:
– For 30 år siden hevdet IPCC at global oppvarming skyldes økende CO2-nivåer. Derefter skapte de en modell som bekreftet denne påstanden. Dette er en videnskapelig dødssynd. Ekte videnskap handler ikke om å bekrefte hypoteser, men å teste dem mot reelle observasjoner.
«Konsensus» viktigere enn sannhet
Ifølge Berkhout er det mange forskere som frykter sanksjoner hvis de utfordrer «konsensus», den dominerende klimafortellingen:
– Bak klimahysteriet står en kompakt, subsidiedrevet maskin. Å gå imot dette maskineriet, er svært ofte yrkesmessig selvmord.
Grønn politikk – svart resultat?
Berkhout understreker at bærekraft og naturvern er viktig, men at dagens politikk er styrt av ideologi, ikke fornuft.
– Mange ideologisk funderte tiltak gir motsatt effekt. Nuværende klimapolitikk skader økonomien og fører til energikrise. Verden vil trenge fossilt brensel i flere tiår fremover. Fornybare løsninger er fortsatt for ustabile og kostbare.
Klimafrykt rammer barn
Berkhout peker på Tyskland som et eksempel på feilslått klimapolitikk.
– Skyhøye strømpriser, ødelagte landskap dekket av vindturbiner og en industri på randen av kollaps. Samtidig pøses klimafrykt inn i skolen og skaper angst for fremtiden.
Han advarer om at målet om nullutslipp innen 2050 kan få katastrofale konsekvenser – både for klimaet og samfunnet.
Livets molekyl demoniseres
Berkhout reagerer sterkt hvordan media og politikere fremstiller CO2 som en trussel:
– Vi bruker milliarder på å redusere CO2, men dette er livets molekyl – selve grunnlaget for planter, trær og økosystemer som vi selv er en del av. En lavere CO2-konsentrasjon ville være langt mer skadelig enn dagens nivå – hvilket for mange er en ubehagelig sannhet.
– Klimavidenskapen må avpolitiseres
Han håper flere vil innse at klimaskremslene ikke holder vann, at reell klimavidenskap skal få større gjennomslag og at politikere vil innse at økonomien kollapser uten stabile energikilder.
– Klimavidenskapen må gå bort fra politiske agendaer og tilbake til sannhetssøkning, avslutter han.
— Gerard Burgman (@Intruder4G) January 28, 2025
Kjøp
«Usikker vitenskap»
av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.