En ny omfattende studie gir verdifull innsikt i hvordan kostholdet vårt former tarmbakteriene og potensielt helsen vår.
Forskere fra Italia og Storbritannia har analysert avføringsprøver fra over 20.000 deltakere og konkludert med at det er tydelige forskjeller mellom tarmfloraen til kjøttspisere, vegetarianere og veganere, skriver Nature.
– Vi blir virkelig hva vi spiser. Måten kostholdet vårt påvirker tarmfloraen på, er nå bekreftet av denne studien, sier Jørgen Valeur, spesialist i indremedisin og overlege ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.
Kjøttspiserne kom ut med bakterier som er knyttet til høyere betennelsesnivåer og økt risiko for tarmsykdommer som tarmkreft, mens de som spiser plantebasert, oppviste en rikere sammensetning av helsefordelaktige bakterier.
Studien viser imidlertid også at et variert kosthold med mye plantekost kan være tilstrekkelig for å opprettholde en sunn tarmflora, selv for dem som også inkluderer kjøtt.
Valeur understreker at selv om studien gir klare indikasjoner, kan den kun påvise sammenhenger, ikke nødvendigvis direkte årsakssammenhenger.
– Vi vet fra tidligere forskning at tarmfloraen kan påvirke en rekke helseparametere, men vi har fortsatt mye å lære. Likevel er det ingen tvil om at det er sunt å inkludere mye grønnsaker i kostholdet vårt, avslutter Valeur.
Forskerne mener studien kan være et viktig skritt mot å forstå hvordan kostholdet påvirker tarmhelsen og hva vi kan gjøre for å fremme bedre helse gjennom kostholdet vårt.
Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.