Denne vinteren har vi fått erfare strømpriser som før i tiden ville vært utenkelige. Det ser ut til at dette kan bli vår nye virkelighet. Med regjeringens forslag om å innføre en fastpris på strøm til 50 øre per kilowattime, reises det spørsmål om hvilke konsekvenser dette kan få fremover.
Anders Lie Brenna, redaktør i EnergiWatch, uttrykker alvorlig bekymring.
– Forslaget om Norgespris kan virke attraktivt ved første øyekast. Som privatperson vil jeg selvfølgelig velge Norgespris for å beskytte min privatøkonomi, men det er bekymringsverdig at både regjeringen og kraftbransjen undervurderer de potensielle problemene, sier han til Broom.no.
Brenna peker på at fastprisordningen kan dempe forbrukernes insentiv til å bruke strøm når det er billigst. Dette kan føre til en unødvendig økning i belastningen på strømnettet.
– Færre vil tilpasse sitt forbruk til strømsystemets behov, noe som kan øke sannsynligheten for ekstreme strømpriser, advarer han.
For privatpersoner som ikke har Norgespris, finnes det fortsatt ordninger for strømstøtte. Støtten inntrer når prisen overstiger 75 øre pluss moms, der staten dekker hele 90 prosent av det overskytende beløpet.
Men ikke alle er like heldige; deler av næringslivet, særlig operatører som tilbyr ladestasjoner langs veiene, kan oppleve tøffe tider. Gaute Haaversen-Westhassel fra Tibber advarer:
– Dersom Norgespris innføres, kan prisforskjellen mellom lading på hytta og langs veiene bli betydelig.
Brenna advarer om at strømprisen i teorien kan nå 4000 euro per megawattime, noe som tilsvarer svimlende 48 kroner per kilowattime.
– Selv om Norgespris alene ikke nødvendigvis vil forårsake dette, øker det risikoen for ekstreme priser. I så fall vil situasjonen bli brutal, sier han.
Også våre naboland vil føle konsekvensene av et slikt forslag, ifølge Stig Schølset fra miljøstiftelsen Zero.
– Det vil gjøre strømmarkedet i Norden mindre funksjonelt. Når noen får en så lav pris, vil det påvirke alle.
Kritikken fra Sverige er allerede på plass. Den svenske avisen Expressen raser mot Støre-regjeringen for å prioritere Norges interesser.
– Nordmennene kan nyte luksus, mens svenskene må skru ned varmen. Hver gang nordmenn svømmer i lave strømpriser, må svenskene kutte ned på bruken, påpeker avisen i en lederartikkel.
Statsminister Jonas Gahr Støre innrømmer at regjeringen har ventet for lenge med å handle.
– Vi burde ha presentert denne løsningen tidligere, sier han, men understreker samtidig viktigheten av at tiltakene faktisk fungerer.
Hvordan den endelige avtalen vil se ut, og om det blir innført ytterligere insentiver for å oppmuntre oss til å spare strøm når prisene er høyest, er fortsatt uklart. Dersom forslaget går igjennom i Stortinget, kan det bli mulig å tegne Norgespris-avtale til høsten.
Med potensial for uforutsigbare konsekvenser for både forbrukere og det nordiske strømmarkedet, vil det være avgjørende å holde et våkent øye med utviklingen.