Kjønnslemlestelse av kvinner risikerer å gå under radaren for helsepersonell uten riktig kompetanse. Dette sier Ubah Aden, tidligere bystyrepolitiker for Arbeiderpartiet i Oslo, til Sykepleien.no.
«Skal vi klare å bekjempe kjønnslemlestelse, må vi vekk fra skremselspropaganda og heller styrke helsepersonells kompetanse og kulturelle sensitivitet». Det hevder samfunnsdebattant Aden.
«Jeg har møtt helsepersonell fra alle deler av tjenestene. Mange, ikke minst utenfor de store byene, føler at de kommer til kort. De frykter at ofre for kjønnslemlestelse kan gå under radaren».
Hun påpeker at det har utviklet seg nye former for kjønnslemlestelse, som prikking og små kutt på kjønnsleppene. Dette kan være vanskelig for helsepersonell å avdekke.
«Det er viktig at helsepersonell er oppdaterte på disse nye metodene, slik at de kan være kompetente og i stand til å gjenkjenne og håndtere situasjoner på riktig måte». Det uttaler Aden til Sykepleien.no.
6. februar markerte den internasjonale dagen for nulltoleranse for kvinnelig kjønnslemlestelse. Anslag antyder at det i dag lever over 200 millioner kvinner og jenter i verden som har blitt utsatt for dette.
Selv om foreldrene her kan være motstandere av kjønnslemlestelse, kan besteforeldre og annen slekt i opprinnelseslandet utsette familien for stort press, påpeker Ubah Aden.
Aden har selv somalisk familiebakgrunn. I avisen Utrop skriver hun at over 99 prosent av kvinnene mellom 15 og 49 år i Somalia har blitt utsatt for denne grusomme praksisen:
«For at Somalia skal vinne denne kampen, må vi fokusere på mer enn bare å tilby hjelp. Vi må bygge en stat som beskytter sine egne innbyggere, en stat der rettigheter ikke bare er ord på papir, men en realitet. Den internasjonale støtten er viktig, men det er Somalia som til syvende og sist må være leder i denne kampen».
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.