Mer enn 80 prosent av bedriftene som EUs nye karbontoll er ment å gjelde for, slipper likevel unna, varsler EUs klimakommissær Wopke Hoekstra.

Grunnen er at EU vil kutte kraftig i den administrative byrden for bedriftene.

Derfor skal karbontollen, som egentlig heter karbongrensejusteringsmekanismen (CBAM), bare gjelde for de aller største bedriftene.

Står for mest
– Færre enn 20 prosent av selskapene dette gjelder, er ansvarlig for mer enn 95 prosent av klimautslippene fra produktene dette gjelder, sier Hoekstra til Financial Times.

CBAM er en avgift som legges på import av varer som stål, aluminium, kunstgjødsel og sement når slike produkter importeres fra land der industrien ikke betaler for utslipp.

Avgiften skal sikre at land der industrien ikke betaler for utslipp, ikke kan slippe disse varene inn i EU/EØS og Sveits uten å betale en avgift for slike utslipp. Slik skal man hindre at europeiske selskaper blir utkonkurrert.

Norge har sagt ja
I oktober i fjor sa regjeringen ja til å innføre CBAM i Norge. Den skal etter planen gjelde fra 2026. Men forordningen er foreløpig ikke innlemmet i EØS-avtalen.

Hoekstra sier at grunnen til at kommisjonen nå lemper på kravene, er at det har vist seg svært tungvint for bedriftene å rapportere hvilke utslipp som har skjedd hvor, ikke minst fordi dette ikke blir registrert i mange land.

– Da er det lite poeng i å bruke masse tid på papirarbeid, sier klimakommissæren.

Kommisjonen insisterer samtidig på at dette ikke vil vanne ut hensikten med karbontollen, ettersom de største selskapene, som altså ikke får unntak, står for det aller meste av utslippene.

Kutt i rapportering
I slutten av februar skal kommisjonen presentere den første av en rekke såkalte omnibus-pakker, som går ut på å kutte i rapporteringsregler for bedriftene.

I alt skal den administrative byrden kuttes med 25 prosent for store bedrifter og hele 35 prosent for små og mellomstore. Håpet er at dette vil bidra til å øke EUs konkurransekraft.

Hoekstra sier til FT at han håper kuttene i CBAM-rapporteringen vil bli en del av den første omnibus-pakken.

Omnibus-pakkene må vedtas av både EUs ministerråd og EU-parlamentet før de kan tre i kraft.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.