Barth Eide varsler taktskifte i EU-tilpasningen: – Full fart fremover!

Utenriksminister Espen Barth Eide lover at Norge nå skal bli enda raskere til å innføre EØS-direktiver.

Ifølge Dagens Næringsliv varsler han et «all in» for i EU-tilnærmingen.

– Vi ønsker å få ned EØS-etterslepene. Det er typisk norsk å holde avtaler. Det er en god start, hvis du ber noen om mer og hjelp i vanskelige tider, at du i hvert fall leverer på den delen av avtalen du har inngått, sier Barth Eide.

Norge har siden EØS-avtalens start inn rundt 13.000 rettsakter i vårt eget lovverk, ifølge utenriksministeren. Dette er for lite underkastelse i forhold til Brussel, mener Barth Eide.

– Men det er altfor mye som gjenstår. Vi har godt over 500 gjenstående saker. Det blir en av de mest konkrete tingene vi ser som blir forskjellig med en ren Arbeiderparti-regjering.

– Ap-regjeringen legger stor vekt på å holde avtaler og på å styrke samarbeidet vårt med våre nærmeste. Det gjelder ikke minst våre europeiske og nordiske partnere nå, og det trengs mer enn noensinne, fordi verden er virkelig i spill.

Hundre personer er satt i arbeid for å fremskynde prosessen mot det som åpenbart er Aps mål: EU-medlemsskap.

Sp reagerer

Dette uspillet blir ikke godt mottatt hos Senterpartiet, som forlot regjering etter strid rundt EUs energimarkedspakke 4, også kalt EUs Ren energi-pakke. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener Espen Barth Eides vilje til tempo er uklok politikk.

– Jeg synes de er helt ukritiske, sier Vedum.

– Barth Eide var generalsekretær i Europabevegelsen i 1994 da han var med på å skremme med konsekvensene av å stå utenfor, uten rot i virkeligheten. Han gjør litt av det samme nå med hvor viktig EØS er for 400.000 arbeidsplasser.

Vedum mener Ap-regjeringen viser manglende vilje til å stå sterkt i forhandlinger med Brussel.

– Det å si ja og amen til alt fra EU er veldig uklokt. Problemet med EØS-avtalen er at den dreier seg om langt mer enn handel. Er det naturlig at EU skal ha en oppfatning om hvordan norske hus skal isoleres eller hvor mange elbilladere det skal være i norske bygg? EU har en ufattelig vilje til byråkrati og regulering.

Ap-regjeringen er nå under press, noe som ble forsterket av rapporten fra «rådgivende utvalg for finans­politiske analyser», eller Finanspolitikkutvalget. Her ble Støre-regjeringens satsing på klimadrømmer som havvind og batterifabrikker utsatt for en tilnærmet slakt.

Allikevel er meningsmålingene lystig lesing for Støre & co. I den siste meningsmålingen levert av InFact til Nettavisen går partiet fram med hele 10.1 prosentpoeng, og får støtte av 30,7 prosent av de som har svart. Stoltenberg-effekten ser ut til å virke.

Ap og Høyre ønsker at Norge skal underkaste seg Brussel. Men folkemeningen er nok en irriterende faktor: Selv om mange fortsatt støtter EØS-samarbeidet, så er det neppe flertall for et fullt medlemskap i EU.

Spørsmålet er om politikerne i Høyre og Ap er villige til å ta dette skrittet, selv uten en folkeavstemning.

 


Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.