Nortura har, i likhet med Remas kyllingfabrikk, hyret inn imamer for å få kyllinger og annet kjøtt slaktet i henhold til sharia.

Mens Norsk Kylling, eid av Rema 1000, rådførte seg med minst 12 imamer fra Islamsk Råd Norge, har Nortura, eid av bøndene, denne gang rådført seg med minst syv imamaer fra Muslimsk Dialognettverk. Nortura har slaktet halal i 20 år, men sa opp Islamsk Råd som islam-godkjennere. Inntil de fant nye.

For Norsk Kylling, Remas store kyllingfabrikk i Trøndelag, er islamsk halalslating en ny satsing, omtalt av Document for noen dager siden.

Nortura, derimot, sammenslutningen av Gilde og Prior, har holdt på med halalslakting i et par tiår, i tillegg til vanlig kjøttproduksjon. I 2017 sa Nortura opp samarbeidet med Islamsk Råd Norge (IRN), etter å ha brukt IRN som «kontrollinstans» siden 2006. Det skjedde etter bråket som oppstod da IRN ansatte en kommunikasjonsrådgiver iført nikab, altså heldekkende islamuniform.

Nortura kuttet Islamsk Råd etter nikab-bråket

Nyheten om nikab-aktivisten Leyla Hasić, kommunikasjonsrådgiveren som ingen fikk se, nådde langt utenfor landets grenser.

«En muslimsk organisasjon i Norge har blitt kritisert for å ansette en kommunikasjonsansvarlig som bærer heldekkende slør, eller nikab. Kulturministeren, muslimske stortingsrepresentanter og andre muslimske organisasjoner har fordømt Norges islamske råd for dette», skrev BBC. «Islamsk Råds «nye ansikt» er ukjent», skrev Document.

Norsk Kylling har altså tatt opp stafettpinnen fra Islamsk Råd, mens Nortura takket for seg fra og med 1. januar 2018. De ville likevel fortsatt produsere halalkjøtt, men da med egen merking, og ikke den fra Islamsk Råd Norge.

Fikk 1 kr per kilo i islam-avgift

«Halalkjøttet vil fremdeles være tydelig merket, varsler samvirket. Nortura produserer rundt 1400 tonn halalkjøtt årlig. IRN får 1 krone per kilo sertifisert kjøtt, og mister derfor 1,4 millioner i inntekter,» skrev Nationen, som viste til bråket rundt nikab-damen og statens vurdering om å kutte i statsstøtten til IRN som årsak.

Islamsk Råd har advart muslimer mot å handle halalkjøtt uten deres stempel, og i juli 2024 påsto IRN at det ville bli slutt på halalkylling i Norge. Fordi Nortura skulle flytte halal fra slakteriet de i sin tid hadde «godkjent»:

«I et utvidet møte i regi av imamkomiteen, 10.07.2024, med deltakelse av imamer og styrerepresentanter fra moskeer, uavhengig av IRN medlemskap, har erklært at slik situasjonen er nå, vil det ikke være tilgjengelig norsk halalslaktet kylling fra 01.09.2024. Halal er forankret i Koranen og sunnah, og det kan ikke aksepteres at slakterier selv definerer halal-begrepet og forsøker å begrense det til en teknisk prosess. Tilgjengeligheten av halalkyllinger forsvinner fordi det eneste halalgodkjente slakteriet i Norge blir lagt ned 1. september 2024. Dette anlegget tilhører Nortura på Elverum, og deres kyllingprodukter selges under varemerke Alfathi,» skrev IRN i en pressemelding 12. juli om Norturas flytting av slakteriet til Hærland.

Men de ga seg ikke med dét. 1. september publiserte de et nytt skriv, som advarte om å kjøpe kylling fra slakteri som ikke var sertifisert av dem selv, og kom med forslag til hvordan Nortura-kyllingen kunne boikottes, for eksempel gjennom grensehandel.

«Tiltakene beskytter ikke bare vår tro, men også våre rettigheter,» skrev IRN. Det spørs om de aksepterer at nordmenn beskytter sin tro og sine rettigheter ved at maten ikke blir islamsk?

Teologisk riktig slakting

Ettersom et utall imamer nå har jobbet på høygir ved norske slakterier, kan både Nortura og Norsk Kylling nå servere halalkjøtt med godkjentstempel fra islamske lærde. Ved Nortura er det nå imamer i regi av Muslimsk Dialognettverk (MDN) som skal sikre at kyllingslaktingen ved Nortura blir teologisk riktig. Løsningen sikrer at både den teologiske og industrielle delen av slakteprosessen blir verifisert i henhold til kravene til halal og offentlige forskrifter for dyrevelferd, skriver Nortura i en pressemelding på sine nettsider:

– Sammen med MDN har vi jobbet for å finne en samarbeidsmodell som sikrer uavhengighet, åpenhet og tillit til vår slakting av halal. Vi har nå landet på at Animalia, en nøytral og kompetent tredjepart, med lang erfaring innen revisjon av slakterier, skal utføre revisjonene. Med MDN som en kompetansepartner på den teologiske delen under revisjonen sikrer vi at denne blir gjort grundig av parter med spisskompetanse og som ikke har kommersielle interesser i varestrømmen, sier Hilde Klerck-Nilssen, leder for Nortura PROFF og Industri, til nettstedet.

Nortura valgte Muslimsk Dialognettverk

Bildet til pressemeldingen tyder på at det er minst syv imamer som har stått for den teologiske innsatsen for å tilpasse slakteriet til islam. Det er i hvert fall syv imamer som nevnes der: Berat Hashani, imam fra Albansk trossamfunn, Kamal Amara, imam fra Det islamske forbundet (Rabita), Bouchta El-Abbadi, imam fra Attaouba, Mahmod M. Jalloul, imam fra Tauheed, Faruk Terzic, imam fra Det Islamske Fellesskap Bosnia-Hercegovina, Mohammed Sharif, imam fra Rehman, Mohammed Jabasini, imam fra Norsk Muslimsk Forening.

Nortura skriver at de over en lengre periode har hatt en god og grundig dialog med Muslimsk Dialognettverk. Det vil si den organisasjonen som nylig hadde kronprinsen på besøk under en konferanse for diskriminerte muslimske menn. Men som nå også er aktive for å tilpasse norsk matproduksjon for islam. MDN er kompetansepartner på den teologiske delen, skriver Nortura, som også har fått Animalia med i samarbeidet for halalsatsingen. Det vil si en bransjeorganisasjon finansert av omsetningsavgiften som bønder betaler når de produserer kjøtt og egg.

For en herlig dag i Madina, skrev Faruk Terzic på Facebook for noen dager siden. Da var lederen for imam-komiteen hos Nortura i Saudi-Arabia. Skjermdump.

Leder for kunnskaps- og imamkomiteen i Muslimsk Dialognettverk Dr. Faruk Terzic, sier til Norturas pressemelding at imamene er svært fornøyd med arbeidet som er gjort:

– Vi er meget fornøyde med avtalen vi nå har inngått med Nortura og Animalia. Gjennom den kan vi sikre at halalkyllingen som kommer fra Nortura, er i tråd med de rutinene og kravene vi har til halalslakt. Vi har hatt en lang og grundig prosess gjennom høsten, med flere møter og besøk på anlegget på Hærland. Vi er trygge på at Nortura vil være en god leverandør av halal videre og er glad for at de ser mulighetene og har lyst til å satse videre i dette markedet, sier Faruk Terzic. Han har tidligere vært ansatt ved International Islamic University i Pakistan, er med i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, er medlem av forskergruppe for tverreligiøse studier og islamsk teologi ved Det teologiske fakultet i Oslo, og er tidligere styremedlem for HL-senteret (Holocaust), for å nevne noe. Pluss hyppig gjest i ulike kirkelige instanser.

Ifølge Nortura-leder Hilde Klerck-Nilssen er halal et stort og viktig marked for Nortura, selv om det er hele 5,3 millioner ikke-muslimer i Norge, mot «bare» 200.000 muslimer, ifølge SSB, som teller dem som er registrert i moskeer.

Document har sendt Nortura noen spørsmål, men så langt ikke fått svar. Blant annet ble det spurt om ved hvilke anlegg, hvilke dyreslag, og hvem har stått for halal-ritualet slaktet halal, etter at sertifiseringsavtalen med Islamsk Råd Norge gitt ut 31.12.2017.
Om det ble betalt noen halal-avgift også i denne perioden, i så fall til hvem, og til hvilken kostnad?
Om halal-produkter fra denne perioden har gått til forbrukermarkedet, og/eller til storhusholdninger, hotell, skoler etc?
Om den nye avtalen med Muslimsk Dialogsenter bare gjelder slakting av kylling? Eller alle dyreslag?

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.