Equinor gikk 29,8 milliarder dollar i overskudd i 2024, en klar nedgang fra 36,2 milliarder dollar i 2023.

I norske kroner var nedgangen i overskudd på hele 73 milliarder norske kroner, eller prisen på rundt seks ganger sykehusutbyggingen i Stavanger. Enda verre er sammenligningen med rekordåret 2022, da Equinor gikk rundt 800 milliarder kroner i overskudd, skriver Stavanger Aftenblad.

Nå reduserer Equinor satsingen på tapssluk innen såkalt fornybar energi.

– Equinor er godt posisjonert for videre vekst og konkurransedyktig avkastning til aksjonærene. Vi forventer å levere en bransjeledende avkastning på sysselsatt kapital på over 15 prosent helt fram til 2030. Forventet produksjon av olje og gass er økt til mer enn 10 prosent vekst fra 2024 til 2027.

– Vi styrker forventet fri kontantstrøm betydelig sammenlignet med fjorårets utsikter. Dette oppnår vi gjennom å optimalisere porteføljen, redusere investeringsutsiktene for fornybar energi og lavkarbonløsninger, og realisere kostnadsforbedringer i hele organisasjonen, sier konsernsjef Anders Opedal i en pressemelding.

Mindre fornybart

Samtidig sier Equinor at de reduserer forventede investeringer i fornybar energi og lavkarbonløsninger til om lag 5 milliarder USD etter prosjekt-finansiering for 2025–2027 samlet. De senker forventet kapasitet innen fornybar energi til 10–12 gigawatt innen 2030.

Dette begrunner selskapet med at de ønsker å tilpasse seg markedsforhold og oppnå langsiktig verdiskapning for aksjonærene.

Sagt på godt norsk: De vil ikke lenger kaste bort milliarder av aksjonærenes verdier på rene politiske prosjekter uten mulighet for inntjening.

For å understreke at verdiskapning ligger til grunn for beslutninger, avvikles ambisjonen om at 50 prosent av bruttoinvesteringene skal gå til fornybar energi og lavkarbonløsninger innen 2030, skriver selskapet.

Greenpeace reagerer

Selvsagt kommer reaksjonene fra dem som har klimakrise som yrke. Frode Pleym er leder av Greenpeace og sier:

– En total mangel på ambisjoner. Vi ser ingen tegn til en tydelig dreining i Equinor, og det er skuffende. Equinor ser ut til å ønske å være et oljeselskap – de vil være Statoil – og det viser de med all tydelighet. Vi er skuffet og overrasket over at Equinor under Anders Opedal fortsetter på denne veien.

– Når over 99 prosent av Equinors energiproduksjon fortsatt er fossil og selskapet fortsetter å redusere fornybarandelen, er det umulig å ta selskapets grønne løfter seriøst.

Pleym later til å mislike at Equinor tjener penger på olje og gass. Beregninger viser at langt over 99 prosent av energiproduksjonen til Equinor i 2024 kom fra nettopp olje og gass. Til tross for investeringer i milliardklassen utgjorde fornybar energi kun 0,4 prosent av energiproduksjonen til selskapet.

– Ærlig talt. Norges største selskap i den situasjonen vi står nå, kan ikke fortsette å ha en mikroskopisk andel av fornybar energi og dessuten sende ut et signal til resten av verden om at de kutter fornybarambisjonene. Om noen gang så må regjeringen ta selskapet vårt i øret og si at vi har en helt annen forventning til et statlig selskap når det gjelder omstilling, sier Pleym til Aftenbladet.

 


Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.